Ambasadorul Japoniei, în dialog cu studenții și profesorii ULIM

În cursul dimineții, Excelența Sa Masanobu Yoshii, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în R. Moldova, a efectuat o vizită la ULIM, însoțit de profesorul Robert D. Eldridge, PhD, de la Universitatea Osaka din Țara Soarelui Răsare. Vizita a fost prilejuită de preconizata lecție pubică, la ULIM, susținută de cunoscutul expert în securitate internațională, cu tema Insulele Senkaku – dispută teritorială gravă în Asia de Nord Est, cu implicarea Japoniei, Taiwanului și Chinei. Cu această ocazie, ambasadorul Masanobu Yoshii a avut o întrevedere cu prim-vicerectorul Ana Guțu, în vederea continuării discuțiilor privind impulsionarea cooperării între ULIM și Ambasada Japoniei, prin încheierea unui protocol de înțelegere în plan educațional și cultural.

În cursul dimineții, Excelența Sa Masanobu Yoshii, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în R. Moldova, a efectuat o vizită la ULIM, însoțit de profesorul Robert D. Eldridge, PhD, de la Universitatea Osaka din Țara Soarelui Răsare. Vizita a fost prilejuită de preconizata lecție pubică, la ULIM, susținută de cunoscutul expert în securitate internațională, cu tema Insulele Senkaku – dispută teritorială gravă în Asia de Nord Est, cu implicarea Japoniei, Taiwanului și Chinei. Cu această ocazie, ambasadorul Masanobu Yoshii a avut o întrevedere cu prim-vicerectorul Ana Guțu, în vederea continuării discuțiilor privind impulsionarea cooperării între ULIM și Ambasada Japoniei, prin încheierea unui protocol de înțelegere în plan educațional și cultural.

Va fi încheiat un acord de colaborare între ULIM și Ambasada Japoniei  

După întrevedere, studenții și profesorii ULIM s-au bucurat de o întâlnire cu diplomatul nipon și profesorul american de la Universitatea Osaka. Excelența Sa Masanobu Yoshii a rostit un discurs de salut comunității academice ULIM, explicând importanța majoră pentru viitorii specialiști din R. Moldova de-a avea un dialog direct cu un cercetător eminent și lider de opinie, consilier în cadrul unor organizații internaționale și regionale, în chestiuni de securitate și gestionarea alianțelor.

Ambasadorul nipon s-a declarat convins de faptul că lecția profesorului Eldrige va aprofunda cunoștințele viitorilor specialiști nu doar asupra situației recente din Asia de Est, ci și a problemelor de securitate internațională. Deși este american, expertul invitat vorbește fluent japoneza, ca un japonez nativ. Domnia sa este foarte apreciat pentru contribuția și promovarea relațiilor de prietenie dintre Japonia și SUA, precizează ambasadorul Masanobu Yoshii.

Crearea unui climat propice, pentru stabilitate internațională

Diplomatul din Tokio a mai declarat următoarele: ”Japonia intenționează să fortifice pilonii politicii sale externe - consolidarea Alianței Japonia-SUA, intensificarea relațiilor cu țările vecine și consolidarea diplomației economice, ca mijloc de stimulare a creșterii economiei japoneze.Japonia și SUA împărtășesc valori fundamentale și interese strategice, iar Alianța Japonia-SUA este piatra de temelie a diplomației și securității din Japonia. În plus, prezența SUA în regiunea Asia-Pacific contribuie la stabilitatea și prosperitatea nu doar a Japoniei și SUA, ci și întregii regiuni și în context mondial.
Îmbunătățirea relațiilor Japoniei cu țările vecine constituie o bază importantă în crearea unui climat propice, pentru stabilitatea Japoniei. În cele din urmă, aș dori să reiterez faptul, că Japonia continuă să depună eforturi pentru a dezvolta relații bune cu R. Moldova, avân ca bază principiilor universale, precum democrația, statul de drept și economia de piață.”

Pentru mai multe detalii referitoare la prelegerea Insulele Senkaku – dispută teritorială gravă în Asia de Nord Est, cu implicarea Japoniei, Taiwanului și Chinei, accesați LINCULLa finalul prelegerii, dr. Robert D. Eldridge a donat bibliotecii ULIM volumul The Diplomatic History of Postwar Japan de Makoto Iokibe, președintele Academiei Naționale a Apărării din Japonia, fost consilier pentru politică externă al mai multor prim-miniștri niponi, profesor emerit la Universitatea Kobe. Este volumul câștigător al prestigiosului premiul Yoshida Shigeru, în anul 1999, pentru cea mai bună carte de istorie, tradusă în engleză de profesorul invitat la ULIM. Este o istorie actualizată a relațiilor internaționale ale Japoniei de la sfârșitul Războiului din Pacific până în prezent. 

ULIM va oferi condiții de studiere a limbii, culturii și civilizației Țării Soarelui Răsare

Dna Ana Guțu a subliniat, că ”regretatul rector Andrei Galben, în activitatea sa, pune accent deosebit pe internaționalizarea ULIM, ca dimensiune a dezvoltării a universității moderne. Dovadă sunt numeroasele acorduri ale ULIM, încheiate cu majoritatea ambasadelor acreditate în R. Moldova. În baza acestora, importanți diplomați, distinși profesori din străinătate obișnuiesc să vină la ULIM, pentru a susține lecții publice pe teme de interes major.

ULIM este singura instituție de învățământ superior din R. Moldova cu o asemenea tradiție. Astfel, relațiile ULIM cu reprezentanțele diplomatice din R. Moldova sunt de excepție”.

Cu acest prilej, ambasadorul Masanobu Yoshii a fost distins de prim-vicerectorul Ana Guțu cu Diploma de Excelență ULIM, pentru cooperare fructuoasă, în contextul aniversării a 25-a a ULIM. Prim-vicerectorul Ana Guțu și-a exprimat speranța, că foarte curând, la ULIM va fi inaugurată Aula Japonia, de care se vor bucura din plin studenții pasionați de limba, cultura și civilizația Țării Soarelui Răsare.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM