Iulia Bradu, unul dintre cei mai performanți tineri juriști din RM, premianți la competiții naționale și internaționale: ”ULIM a contribuit la succesul meu”

Iulia Bradu, studentă în anul IV, la Facultatea Drept, este unul dintre cei mai performanți tineri juriști din R. Moldova, premiați la competiții naționale și internaționale. Sub egida Consiliului Rectorilor, recent, ea a devenit o câștigătoare a Concursului Burse de Merit-2016, alături de cei mai buni studenți din republică. La concurs, au fost depuse 266 de dosare, de la 15 instituții universitare, pentru ca în final să se califice doar 50 de tineri. ”Reiterez de nenumărate ori, că dascălii ULIM au o pregătire incontestabilă – nu sunt doar profesori, ci și călăuze în viitoarea noastră carieră profesională. Cu certitudine, ULIM a contribuit la succesul meu, inclusiv grație parteneriatelor încheiate cu instituții din state dezvoltate, pe care le-am valorificat cu ardoare”, susține Iulia Bradu.

Una dintre câștigătoarele bătăliei pentru bursele de merit

Pentru a atinge culmile succesului, Iulia Bradu a muncit asiduu, zilnic. În anul academic 2014-2015, a câștigat o bursă Erasmus Mundus, care i-a deschis noi orizonturi la Universitatea din Salento (Universitá del Salento) din Italia. Acolo, a beneficiat de cercetarea practicilor de ultimă oră în materie de formare judiciară, cu profesori din universități ale UE, precum și de un schimb intercultural deosebit cu ceilalți studenți din Europa. Mai mult, în timpul mobilității, studenta ULIM și-a certificat cunoștințele de limbă italiană, susținând testul oficial CILS (Certificazione di Italiano come Lingua Straniera), o calificare pentru vorbitori străini ai limbii italiene, recunoscută la nivel european.

Ulterior, a urmat un stagiu profesional la Institutul de Reforme Penale. De asemenea, a fost implicată în acordarea asistenței de specialitate în cadrul Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat la oficiul teritorial din Chișinău, participând și la desfășurarea  lecțiilor publice în localități.

O prestație deosebită a Iuliei Bradu a fost la Concursul Internațional de Drept Umanitar și Dreptul Refugiaților ,,Nicolae Titulescu”, ediția a VIII-a din București, unde împreună cu echipa ce reprezenta ULIM-ul, a obținut locul II.

Pentru că manifestă interes sporit în protecția drepturilor omului, a ajuns să concureze la competiția națională de profil  (Human Rights Moot Court Competition, 2016). Ulterior, în urma instruirii de către juriștii din SUA și Canada, a fost organizată simularea unui caz penal, în urma căruia Institutul american ”Leavitt” a selectat-o pentru efectuarea unui stagiu de practică, timp de o lună în SUA, în statul Utah, unde și-a aprofundat cunoștințele practice privind sistemul de drept anglo-saxon.

 ”Dascălii ULIM nu sunt doar buni profesori, ci și călăuze în viitoarea noastră carieră”

De asemenea, pe lângă workshopuri, concursuri de eseuri și trening-uri de instruire, a participat activ la conferințele și simpozioanele ULIM și din afara acesteia. Menționăm și implicarea Iuliei Bradu la Conferința Interuniversitară ,,Democrația europeană la tine acasă”, în urma căreia au fost publicate articolele științifice ale tinerilor specialiști. Ulterior, tot în vechia capitală a Moldovei, la Simpozionul Internațional ,,Dinamica lumii moderne” din Iași, i-a fost acordat locul I.

În noiembrie 2016, studenta de la Drept a mai participat la un trening, marca Erasmus+,  în Serbia și Polonia, cu tema ,,Young Active Europeans”. În ultimul an de studii, Iulia Bradu a decis să efectueze stagiul de practică în cadrul Asociației ,,Promo-LEX”, activitatea căreia se axează pe dezvoltarea democrației în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Am lucrat intens, cu multă dăruire, ca să obțin, o bursă de merit. Reiterez, de nenumărate ori, că dascălii ULIM nu sunt doar buni profesori, ci și călăuze în viitoarea noastră carieră profesională. Ei promovează valorile indispensabile unor juriști adevărați, instruindu-ne să acționăm în spiritul legii. Cu certitudine, ULIM a contribuit la formarea mea profesională, inclusiv grație  parteneriatelor încheiate, pe care le-am valorificat cu ardoare.

Țin să mulțumesc organizatorilor, sponsorilor, celorlalți organizatori ai competiției ,,Burse de Merit 2016” și, nu în ultimul rând, familiei mele și profesorilor Facultății de Drept, ULIM”, remarcă Iulia Bradu.

Implicată activ în crearea unei comunități puternice de tineri juriști

Prin intermediul  emisiunii televizate ,,Tu și Legea” de la Realitatea TV, Iulia Bradu a avansat și la capitolul abilități oratorice și argumentative, programul având ca obiectiv esențial ridicarea nivelului de cultură juridică a societății și interpretarea/tălmăcirea legii pe înțelesul oamenilor.

În prezent, studenta ULIM este implicată în proiectul ,,Acțiune pentru Justiție”. Din decembrie 2016, beneficiază de o serie de instruiri pentru dezvoltarea personală (public speaking, project management, time management etc.)  și profesională (dreptul concurenței, proprietatea intelectuală, delincvența juvenilă etc.), cu experți din țară și străinătate. Va urma o vizită de studiu la instituții de drept din Republica Moldova. Finalitatea acestuia se rezumă la ideea că participanții vor aplica în practică propriile lor proiecte în vederea soluționării anumitor aspecte problematice din domeniul justiției. 

Astfel, Iulia Bradu, dovedește cu toate armele sale intelectuale, că ia parte activă la crearea unei comunități puternice de tineri juriști, în vederea consolidării și promovării profesionalismului, transparenței și integrității în profesiile juridice în statul nostru.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM