La ULIM au fost prezentate Programele de schimb academic profesional și cultural ale guvernului SUA pentru studenții moldoveni

La 6 noiembrie curent, reprezentanții Ambasadei SUA în Republica Moldova, Jonathan Wolfington, ofițerul afacerilor culturale împreună cu Irina Colin, expert relații culturale au prezentat studenților și profesorilor de la ULIM o gamă variată de oferte a Programelor de Schimb Academic, Profesional și Cultural, inițiate de Guvernul statelor Unite ale Americii.

Dna Valentina Ciumacenco, prorector Relații Internaționale, a transmis un mesaj de bun venit oaspeților și a încurajat tinerii să acorde atenție oportunităților academice și să profite de experiențe unice care sunt necesare  pentru dezvoltarea personală și profesională.În context, dna Ciumacenco le-a mulțumit bursierilor Fulbright din SUA, găzduiți actualmente de ULIM pentru că au ales anume această universitate, dorindu-le succese mari în realizarea cercetării propuse.  

Studenții au fost informați despre criteriile de selectare a candidaților, precum: evaluarea succeselor academice, a cunoștințelor de limbă engleză și a nivelului de pregătire pentru studii în SUA. Candidații pot aplica on-line la programele academice, următoarea etapă fiind un interviu pentru a demonstra nivelul de cunoaștere a limbii engleze. Programele pentru care ar putea opta tinerii sunt: Global UGRAD, Study of the U.S. Institutes (SUSIs) for Student Leaders/ Scholars/ Educators and Secondary Educators și Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute. Termenul limită de aplicare a formularului este 31 decembrie 2018. Pentru detalii consultați pagina web: https://md.usembassy.gov/study-in-the-usa/  

Reprezentanții Ambasadei SUA în RM susțin că scopul programelor academice și de instruire este de a asigura, de a crea și de a consolida spațiul de cooperare dintre Statele Unite şi Moldova, de a promova valori democratice, reforme economice în țara noastră prin intermediul implementării experienţelor şi cunoştinţelor obţinute de participanţii programelor. În cadrul evenimentului, Svetlana Kior, studenta care a beneficiat de programul SUSIs a relatat despre beneficiile mobilității academice, despre evenimentele și activitățile în care a fost implicată în SUA, menționând că a asimilat noi cunoștințe și competențe.

La eveniment au participat, de asemenea și actualii bursieri Fulbright, din Statele Unite ale Americii, care își desfășoară activitatea la ULIM: dr. Vadim Moldovan, de la City University, New York, care realizează o activitate de cercetare privind problemele sociale şi promovarea profesiei de asistent social. În același timp, este director al Proiectului Casa Mare, care are misiunea de a dezvolta și promova profesia de asistent social în Republica Moldova, precum  şi în alte ţări post-sovietice. Un alt bursier Fulbright prezent la eveniment, a fost studentul Michael Ravitsky, de la Universitatea din Texas, Austin, care își desfășoara activitatea de cercetare în cadrul facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, ULIM. Bursierii și-au împărtășit experiența sa în cadrul programului și au oferit cîteva sfaturi utile pentru public în vederea obținerii bursei Fulbright. 

 

Serviciul de Presă, ULIM