La ULIM s-a aflat în vizită de documentare E. S. Gürol Sökmensüer, ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova

La 11 decembrie curent, rectorul ULIM, conf. univ. dr. Ilian Galben împreună cu prorectorii prof. univ. dr. hab. Elena Prus și dr. Valentina Ciumacenco a avut o întrevedere cu E. S. Gürol Sökmensüer, ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, care s-a aflat pentru prima dată la ULIM în vizită de documentare.

În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe aspecte referitor la relațiile bilaterale dintre Ambasada Republicii Turcia și ULIM. Rectorul Ilian Galben a relatat despre activitățile, specificul și misiunea universității, exprimând gratitudinea pentru colaborarea fructuoasă și pentru suportul continuu oferit de Ambasada Republicii Turcia. La rândul său, înaltul oaspete a manifestat disponibilitate și interes pentru identificarea unor noi direcții de cooperare bilaterală și pentru extinderea parteneriatelor interinstituționale și a posibilităților de mobilitate academică cu universitățile din Turcia. În context, prorectorul pentru Relații Internaționale ULIM, dr. Valentina Ciumacenco a adus la conoștință înaltului oaspete despre parteneriatele academice existente între ULIM și centrele universitare din Turcia.  Actualmente sunt semnate trei acorduri bilaterale între ULIM și instituțiile academice din Turcia, precum: Ankara Bilge University, Hacettepe University și Suleyman Demirel University. Totodată, în cadrul proiectului Erasmus +, ULIM are încheiate 2 acorduri de colaborare inter-instituțională cu Hacettepe University și Afyon Kocatepe University.

Subiectul discuțiilor l-au constituit  și alte chestiuni de interes comun ce țin de domeniul academic, educațional și cultural, părțile exprimându-și dorinţa reciprocă de a intensifica relaţiile de colaborare dintre ULIM şi Ambasada  Republicii Turcia în Republica Moldova. Pe parcursul vizitei de documentare, E.S. Gürol Sökmensüer a efectuat și un tur al  unor importante structuri din cadrul instituției: ”Muzeul Prieteniei”, Centrul de Reușită Universitară, Centrul de informare al UE, sălile de lectură și a Centrului de Limbă și Cultură Turcă, inaugurat la 16 septembrie 2014 în parteneriat cu Agenția Turcă pentru Cooperare și Coordonare (TIKA). De asemenea, diplomatul a avut posibilitatea să poarte un dialog cu tinerii care urmează cursurile de limbă turcă în cadrul ULIM, fiind instruiți de profesoara nativă, dr. Hülya Küçükoğlu, aflându-se în mobilitate academică la ULIM de la începutul anului 2018.

Cariera diplomatică a E. S. Gürol Sökmensüer a început în anul 1980, ocupând mai multe funcții importante de-a lungul timpului, precum: secretar al  Ambasadei Turciei la Sofia, consul adjunct al Turciei la Frankfurt, primul secretar al Departamentului de Aviație, primul secretar al misiunii Turciei la ONU, consul general al Turciei la Karachi, (Pakistan) ambasador al Turciei în Macedonia, etc.

Serviciul de Presă, ULIM