La Universitatea Gimcheon din Coreea, o studentă a ULIM-ului a câștigat premiul I la un concurs internațional de limbă coreeană

Oxana Chiriac a absolvit anul acesta Facultatea Litere (Engleză-Coreeană). A avut succese  notabile în învățarea limbilor străine și,  datorită  oportunităților în cadrul ULIM-ului, tânăra a beneficiat de o bursă în Coreea de Sud, timp de doi ani și jumătate. 

A studiat un semestru la Universitatea Sungkyul din orașul Anyang, după care a  revenit în R. Moldova, ca ulterior să fie iarăși selectată pentru a pleca în Coreea, la Universitatea Gimcheon, unde și-a continuat studiile la Departamentul de limbă engleză, în paralel făcând cursuri intensive de limbă coreeană. Oxana Chiriac este în prezent manager comercial la  Compania coreeană de import-export "Choice Farm" din Chișinău. 

Am discutat  cu ea despre avantajele de-a studia în Coreea și diferențele majore dintre sistemele de învățământ superior din țările noastre.  

 

 ”Am vrut să dovedesc tuturor, că RM are un mare potențial intelectual”

 

”În Coreea, accentul se pune, în rimul rind, pe calitatea studiilor, nu pe cantitatea acestora. Tinerii au o libertatate imensă de a-și alege singuri cursurile în funcție de interese și de a învăța ceea ce le place. Operativitatea este un element de bază al procesului educațional. De asemenea, tehnologiile informaționale ocupă un loc primordial în predare și instruire. Temele de acasă ale studenților sunt structurate și verificate on-line”, spune tânăra. 

Aplicarea în practică a cunoștințelor teoretice este un alt avantaj pentru tinerii studioși. În Coreea, studenții beneficiază de numeroase programe extracurriculare – participări la concursuri, olimpiade, jocuri, activități de voluntariat, organizate de universități.  Studențiilor activi li se acordă diplome, premii bănești, burse de studii  în alte țări. 

”M-am implicat activ în diverse activități, ca să dovedesc tuturor faptul că R. Moldova deși este o țară mică, are un potențial intelectual mare. Astfel, am obținut locul I la Concursul de Limbă Coreană pentru studenții internaționali. Am avut concurenți din peste zece țări, între care din Japonia, China, India, Nepal, Mongolia etc. Ulterior, am participat în calitate de translatoare la Competiția Internațională de Diving, Competiția Internațională de Matematică din Daejon, Festivalulul Mondial al Artelor Marțiale, organizate sub egida UNESCO.  În cadrul acestora, am efectuat traduceri din și în - coreeană, engleză, română și rusă și am fost apreciată”, povestește Oxana Chiriac.

 

”Recomand tinerilor ambițioși să-și facă studiile la ULIM!”

 

Un alt factor apreciabil al sistemului coreean este susținerea examenelor la mijloc și final de semestru. Aceasta permite studentilor sa se concentreze pe studiu, evaluîndu-și cunoștintele în permanență. ”În timpul sesiunilor, bibliotecile universitare funcționează neîntrerupt.  Pe lângă faptul că sunt foarte bine dotate cu literatură, au și conditii de relaxare: cafenele, televizoare, canapele, etc. Majoritatea serviciilor la biblioteci sunt  gratuite (mă refer la utilizarea sălilor de computere, tv, materiale audio și video, căști etc.).

Studiile în Coreea au contribuit esențial la formarea mea academică și personală. Cunoștințele acumulate acolo îmi permit să am performanțe profesionale în Moldova. Reușitele și diplomele de apreciere a cunoștințelor lingvistice în ”țara dimineților liniștite” au avut  un rol crucial în CV-ul meu atunci când îmi căutam un loc de muncă”, observă tânăra. 

 ”Recomand tuturor tinerilor ambițioși de la noi, care vor să aibă rezultate mari la facultate, în dezvoltarea personală și profesională, să-și facă studiile la ULIM! Să fie perseverenți ca apoi să beneficieze de programe internaționale în domeniul educației ca să obțină burse în străinătate, pentru a fi mereu cu un pas înainte. Și apoi,  întorcându-se acasă, să contribuie  la progresarea țării noastre”, menționează Oxana Chiriac.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM