Lecție publică: “Economia, mediul și drepturile animalelor”

La 28 septembrie curent, Mediateca ULIM a găzduit lecția publică a deputatei olandeze Esther Ouwehand, cu tematica: “Economia, mediul și drepturile animalelor.” Evenimentul a suscitat interesul studenților, profesorilor, activiștilor civici, voluntarilor, reprezentanților asociațiilor obștești etc.

Esther Ouwehand este membru fondator al Partidului pentru drepturile animalelor din Olanda și a venit la Chișinău să țină o prelegere despre importanța implementării unor sisteme economice în protejarea drepturilor animalelor, a naturii și a mediului înconjurător, prin prisma puterii politice. ”Schimbările climatice, încălzirea globală sunt fenomene care afectează omenirea, iar dacă nu le vom opri, nu vom putea supraviețui. Putem trăi în armonie cu natura în cazul în care îi respectăm limitele. Statisticile arată că anual sunt sacrificate în scopuri alimentare 70.000.000.000 de animale. Este paradoxal faptul că deși suntem cele mai inteligente creaturi de pe pămînt, distrugem mediul și viitorul. Noi ne propunem să abordăm aceste probleme stringente într-o manieră diferită în comparație cu politicienii tradiționali”, - a declarat Esther Ouwehand. De asemenea, a fost menționat și faptul că Partidul pentru drepturile animalelor din Olanda este primul din lume care se axează pe elaborarea unui plan de acțiuni pe termen lung în vederea promovări politicilor legislative: a interzice punerea în pericol a biodiversității și a asigura respectarea cerințelor privind protecția animalelor și a mediului ecologic.
La final participanții au fost antrenați în discuții referitor la identificarea unor soluții pentru animalele vagaboande din țară și promovarea unor măsuri educative ale societății. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ion Dron, avocat pentru drepturile animalelor și cu Organizația non-guvernamentală “Centru de instruire și promovare a drepturilor animalelor ”XENA”.

Serviciul de Presă, ULIM