Lecție publică la ULIM cu participarea studenților și profesorilor de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism

Vineri, 14 septembrie, dr. Eckart D. Stratenschulte, directorul executiv al Fundației Naționale Germane (Deutsche Nationalstiftung) și profesor la Universitatea Liberă din Berlin, a ținut o lecție publică cu genericul „Provocări actuale pentru democrația europeană”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cooperare Internațională ULIM și Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism ULIM în colaborare cu Fundația Hanns Seidel.

Invitatul a ținut un discurs în fața studenților despre valorile comune a statelor membre ale UE și a adus la cunoștința tinerilor principiile și conceptele esențiale ale politicilor europene: ”Uniunea Europeană este o comunitate creată din valori fundamentale, care a apărut ca o reacție la evenimentele cumplite care s-au întâmplat în sec. XX. UE a fost fondată pentru asigurarea păcii, iar instrumentul utilizat pentru realizarea acestui scop a fost economia. Astăzi, o guvernare eficientă este constituită din piloni, precum: democrația, pluralismul, statul de drept, protecția minorităților, nediscriminarea, toleranța, egalitatea de gen, echitatea și respectul pentru demnitatea umană.” 
La final, studenții au fost antrenați într-o discuție interactivă despre provocările și criticile centrale la care este supusă teoria democrației. De asemenea, au reflectat împreună cu dr. Eckart D. Stratenschulte asupra calității democrației din țara noastră și a posibilităților Republicii Moldova de a deveni stat membru UE. ”Republica Moldova este o țară cu oameni buni și inteligenți. Politica europeană de vecinătate are ca scop să consolideze prosperitatea, însă de-a lungul timpului, am înțeles că o țară nu poate fi democratizată din exterior”, - a declarat profesorul.

În contextul vizitei întreprinse, dl Eckart D. Stratenschulte, însoțit de reprezentanți de la Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova, au purtat discuții cu șefa Centrului Cooperare Internațională și conducerea Facultății Relații internaționale, Științe politice și Jurnalism din cadrul ULIM, axate pe identificarea unor direcții de colaborare reciproc avantajoase.

Dr. Eckart Stratenschulte predă din anul 1999 științe politice la Universitatea Liberă din Berlin, unde a fost numit profesor de onoare în 2005. În cadrul seminariilor pe care le-a ținut în ultimii ani, el a abordat problemele legate de extinderea UE, politica de vecinătate și de integrare diferențiată în UE. De asemenea, în calitate de autor a publicat numeroase articole și mai multe cărți de studii europene.

Serviciul de Presă, ULIM