Masteranda de la FRIȘPJ a reprezentat ULIM și RM la ”East European School for foreign policy researchers”

În perioada 14 -17 ianuarie, masteranda, Iuliana Vîrlan de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism a Universității Libere Internaționale din Moldova a participat la ”East European School for foreign policy researchers”, organizată de Ukrainian Prism în parteneriat cu National Endowment for Democracy.

Evenimentul a avut loc la Kiev, Ucraina. Au participat  3 delegații din: Ucraina, Belarus și Republica Moldova. Fiecare fiind constituită din 5 tineri, ce au fost selectați în baza unui concurs viguros. Viitorii analiști politici au avut posibilitatea de a interacționa cu  experți internaționali din Ucraina, Republica Moldova, Belarus și Republica Polonă.

Pe parcursul acestor zile au fost organizate traininguri și discuții privind colaborarea dintre Ucraina, Republica Moldova  și Belarus în domeniul Parteneriatului Estic, politicii externe, securității, energiei electrice, mass-mediei, dar și activitatea acestor țări în  bazinul Mării Negre. Participanții au simulat o ședință a Consiliului de Securitate al ONU.

”Am avut o deosebită onoare de a participa la ”East European School for foreign policy researchers”.  Timp de 4 zile am explorat situația regională prin prisma Parteneriatului Estic, conflictelor militare, intereselor economice; am discutat cu personanele ce activează și dețin o experiență remarcabilă în acest domeniu. Sper, ca pe viitor, grupurile de lucru pe care le-am format să își atingă obiectivele propuse, iar rezultatele finale (policy paper) urmează să le prezentăm în cadrul unei conferințe internaționale la Kiev, în luna mai. În urma evenimentului am revenit acasă cu un bagaj nou de cunoștințe, emoții pozitive, noi teme de cercetare și idei ce mi-aș dori să le implementez. ” menționează masteranda.

Tânăra promite să ne țină la curent cu derularea evenimentelor și să revină cu mai multe detalii în timpul apropiat.