O nouă experiență Erasmus + în Franța

Experiența studentei Cuflic Maria în cadrul Erasmus+. ,,Mi-a plăcut mereu să încerc experiențe noi, neobișnuite, ce mi-ar pune în practică cunoștințele și ambițiile mele și-ar putea influența pozitiv asupra viitorului meu profesional. Fiind studentă la Facultatea de Litere și având franceza ca limbă de bază, am găsit această mobilitate academică indispensabilă pentru mine.
Spre surprinderea mea, nu mi-a fost deloc greu să mă adaptez atât noii culturi cât și limbii. Mi-am găsit foarte repede prieteni noi care de asemenea veneau din multe colțuri ale lumii : Coreea de Sud, Italia, Maroc, Congo, Coasta de Fildes, etc. Am reușit într-un timp relativ scurt să mă împrietenesc cu multe persoane, să aflu istorii, obiceiuri si culturi noi, să-mi lărgesc orizontul de cunoștințe și să mă descopăr pe mine însămi.
Cele mai mari dificultăți le-am întâlnit în programul academic la începutul mobilității, deoarece orarul universitar în Franța diferă de cel din Moldova. Am reușit, însă, să mă obișnuiesc cu aceste schimbări prin efort zilnic și multe ore de studiere în biblioteca universității care, aș vrea să spun, este un loc minunat să studiezi împreună cu colegii sau pur și simplu să primești plăcere prin lecturarea unei cărți bune.
Ce ține de bariera lingvistică nu am avut probleme în a o depăși. Am fost pasionată de limba franceză încă de pe băncile școlii gimnaziale iar această experiență nu a fost decât o posibilitate de a-mi pune în practică capacitățile lingvistice. Cu toate acestea recunosc că abilitatea de a o vorbi a progresat foarte mult în urma experienței academice.
În perioada mobilității cel mai mult m-a impresionat mentalitatea oamenilor străini, modul în care gândesc, acționează, vorbesc și se comportă cu străinii. Am avut ocazia să asist la diferite evenimente festive, întruniri de grup, activități sportive în urma cărora am rămas absolut surprinsă și satisfacută.
Vreau să-i susțin si să-i îndemn pe viitorii studenți ce vor avea dorința sa plece în mobilitate academică să aibă curajul să iasă din zona de confort, sa se aventureze din plin și să nu le fie frica să încerce lucruri noi.
Nu pierdeți ocazia de a vă ctitori în cartea vieții o experiență unica ce se numește ERASMUS +.”