Parteneriat strategic dintre ULIM și Universitatea Valenciennes et du Hainaut-Cambrésis din Franța

Săptămâna trecută, la ULIM, în cadrul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, s-au aflat doi profesori de la Universitatea Valenciennes et du Hainaut-Cambrésis din Franța. Este vorba despre dr. Nicolas Rouget și dr. Guillaume Schmitt, veniți la ULIM, în mobilitate de predare în cadrul Programului UE pentru Educație, Tineret și Sport Erasmus+. Cadrele didactice de la Universitatea Valenciennes et du Hainaut-Cambrésis au predat studenților specializați în relații internaționale o serie de lecții, axându-se pe teme legate de istoria, politica și sistemul administrativ al Franței, geografia politică a Franței, geografia electorală a Franței, în contextul alegerilor din 2016 etc.

Studenții specializați în relații internaționale au beneficiat de prelegeri, susținute de profesori francezi

Pe parcursul perioadei de aflare la ULIM, oaspeții au avut o întrevedere cu vicerectorii pentru relații internaționale și cercetare – dl. Vlad Chirinciuc și dna Elena Prus, respectiv și cu directoarea Centrului Cooperare Internațională – dna Valentina Ciumacenco. Personalitățile academice din Franța au avut un șir de întruniri de lucru cu profesori din cadrul Catedrei Relații Internaționale, Științe Politice și Istorie, în vederea intensificării și extinderii cooperării dintre ULIM și Universitatea Valenciennes et du Hainaut-Cambrésis din Franța în domeniul didactic și al cercetării.

Cooperarea profesorilor de la ULIM și Universitatea Valenciennes et du Hainaut-Cambrésis din Franța își are începuturile în anul 2013, când a demarat proiectul european Marea Neagră – unitate și diversitate în antichitatea romană - un proiect de doi ani, finanțat prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun  Bazinul Marii Negre 2007-2013, fiind implicați atât profesori ULIM, cât și reprezentați ai acestor două instituții.

Parteneriatul în cauză a avut continuitate. Una dintre filierele cooperării este programul Erasmus +, cele două universități semnând, în 2016, un acord de mobilitate academică pentru doi ani. În baza acestui document, se produce un schimb academic prolific, destinat studenților și cadrelor didactice, pe parcursul anilor universitari 2016-2017 și 2017-2018.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM