PROGRAM DE GRANTURI DESTINAT ABSOLVENŢILOR MOLDOVENI ÎN STRĂINĂTATE

Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova (OIM), în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță un concurs de susținere a 30 tineri moldoveni, absolvenți ai instituțiilor din străinătate care doresc să revină temporar sau permanent în Moldova pentru a se angaja în instituțiile private/publice din Moldova în vederea schimbului de experiență și implementării abilităților obținute.

Concursul este deschis pentru tinerii moldoveni cu studii în străinătate, în domeniu exact sau umanitar, care doresc să revină temporar sau permanent în Moldova în vederea angajării în instituțiile publice sau private din Moldova. OIM va oferi asistență logistică și va acorda beneficiarilor suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, precum și alocații lunare de 3000 Lei Moldovenești pe o perioadă de până la 6 luni. 

Criterii:

-          Originari din Moldova

-          Vârsta 18-35 ani

-          Revenire în țară nu mai devreme de 1 martie 2014

-          Studii superioare

Programul va funcționa în baza principiului ”primul venit, primul servit”. Suportul financiar va fi acordat aplicanților pe măsura identificării locurilor de muncă/stagiere și a plasării acestora în câmpul muncii. Prioritate în procesul de selectare vor avea tinerii care se află la moment peste hotare, dar și cei care au revenit recent în țară, dar nu mai devreme de 1 martie 2014 și sunt în căutarea unui loc de muncă. Programul va oferi cu prioritate suport pentru angajare în sectorul public.

Tinerii care nu vor beneficia de suport financiar, vor primi cel puțin asistenta logistică prin accesul la ofertele de angajare.  

Nu vor putea beneficia de suport în cadrul acestui program:

  • Aplicanții care vor fi angajați cu un salariu mai mare decât echivalentul in Lei Moldovenești a 500 Euro
  • Aplicanții, beneficiari ai burselor oferite de Guvernul Moldovei, care vor trebui să-și respecte  angajamentul de a se reîntoarce în Moldova pentru a prelua, garantat, funcția precedentă sau a fi angajat într-o nouă funcție, în cadrul organelor administrației publice pentru cel puțin trei ani. 

Obiectivul proiectului este de a aborda fenomenul exodului de creiere prin promovarea transferului de idei noi și de abilități în procesul migrației tinerilor și mobilității educaționale.

Candidații urmează să completeze explicit formularul de aplicare, disponibil mai jos și să-l expedieze, împreună cu CV recent la adresa electronică [email protected] începând cu data de 2 septembrie 2014.

Termenul limită: 1 octombrie 2014.

Acest concurs este anunțat în cadrul proiectului: "Încurajarea parteneriatului public-privat pentru o dezvoltare economică durabilă în Moldova", finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

Pentru întrebări referitoare la procesul de aplicare sau informații adiționale referitoare la acest program, vă rugăm să o contactați pe:

Oxana Maciuca
Asistent migrație și dezvoltare, OIM
Tel: (+373 22) 232940 (ext.113)
Fax: (+373 22) 232862
E-mail: [email protected]

 

Attachments:
FORMULAR DE APLICARE/ APPLICATION FORM [ ] 738 Kb
Flyer [ ] 372 Kb