Realizări frumoase pe meleagurile franceze

ULIM este mediul academic ce încurajează mobilitățile studențești și schimbul de bune practici cu partenerii instituționali de pe mapamond. De asemenea, este prioritar pentru comunitatea ULIM ca cei mai buni dintre studenți să beneficieze de burse de studii pentru o perioadă determinată de timp, în universități de prestigiu.

A devenit o tradiție ca studenții reveniți din mobilități academice, să împărtășească despre experiențele internaționale, pentru a valorifica setul de oportunități și pentru a încuraja alți studenți să pregătească dosarele pentru aplicare.

Grigore Cenuș, student la Facultatea Drept ULIM, a profitat de această oportunitate în semestrul I al anului academic 2019-2020, beneficiind de o mobilitate academică la Université Polytechnique des Hauts-de-France, prin intermediul Programului Erasmus+. Studentul a acordat un interviu pentru ULIM, unde puteți afla care-i sunt impresiile și îndemnurile.

Ce te-a motivat să pleci în mobilitate academică?
Motivul de a pleca în mobilitate academica a fost dorința de a cunoaște mai bine cultura franceza și de a vedea care sunt metodele de predare și de pregătire a studenților băștinași.

Cât de ușor te-ai adaptat noii culturi? Ce dificultăți ai întâmpinat?
M-am adaptat foarte repede la noul mod de viață. În prima săptămână am întâlnit dificultăți referitor la comunicare, deoarece debitul verbal rapid al francezilor era un impediment de a înțelege mesajul complet. Ulterior, am depășit ușor bariera lingvistică, fapt ce îl datorez profesorilor mei de limba franceză.

Ce te-a impresionat cel mai mult în perioada mobilității academice?
Pe perioada mobilității m-a impresionat plăcut atitudinea profesorilor în raport cu studenții internaționali. De asemenea, am fost surprins de excursiile pitorești organizate de către instituția gazdă.

Ce recomandări le poți oferi viitorilor studenți care vor alege să meargă în mobilitate academică?
Cred că prima recomandare ar fi ca studenții să învețe limba țării în care pleacă, iar a doua ar fi să dea dovadă de curaj, să stabilească relații de prietenie cu toate persoanele care fac parte din același proiect.