Secretele tradițiilor nipone dezvăluite la ULIM

La 5 martie curent, Sala Polivalentă de lectură nr. 2 a fost gazda evenimentului dedicat sarbătorii fetelor în Japonia (Hina Matsuri). Manifestarea a fost onorată de vizita Secretarului Ambasadei Japoniei Atsutoshi Hagino, care a participat la activitățile organizate de Facultatea Informatică, Inginerie și Design la ULIM în cooperare cu Centrul pentru Promovarea Artelor Tradiționale Decorative Japoneze „Maneki Neko”.

Dr. conf.univ. Valentina Ciumacenco, prorector pentru Relații Internaționale a salutat prezența distinsului oaspete și a menționat importanța promovării culturii naționale, dar și asimilarea unor noi limbi și culturi cu tradiții bogate precum este cea a Ţări Soarelui Răsare. Cultura este liantul care unește națiunile şi contribuie la consolidarea solidarității și a înțelegerii între oameni. De aceea ULIM  și-a exprimat întotdeauna disponibilitatea dezvoltării relațiilor cu partenerii săi în domeniile educației, cercetării și culturii.  Pentru tineri, în special, cultura niponă este deosebit de captivantă.  Această cultură este mult mai profundă şi mai sensibilă, pentru că este o cultură milenară  care ne oferă multe lucruri extraordinare să descoperim, a subliniat dna prorector.

 

Lect. univ. Tatiana Bizgu împreună cu reprezentantele Centrului pentru Promovarea Artelor Tradiționale Decorative Japoneze „Maneki Neko” Maria Costiuc și Naoko Kudo au creat o atmosferă unică, relatând despre tradițiile și obiceiurile Țării Soarelui Răsare, despre cultura deosebită și aspectele generale ce țin de familie, artă și mitologie. 

Studenții și profesorii prezenți la eveniment, profitând de ocazie, au îmbrăcat kimono-uri (costumul tradițional japoneze), au învățat despre arta scrisului, arta împachetării („Furoshiki”) și au testat deliciile culinare japoneze. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune foto și multă voie bună!