Studenții străini se simt ca acasă la ULIM

Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) este locul potrivit unde studiile de specialitate pot fi îmbinate cu tradițiile și cultul altor țări. Deoarece este a doua universitate din Republica Moldova în care învață cei mai mulți studenți străini, în ULIM poți comunica oricând cu o persoană din Republica Democrată Congo, Coreea de Sud sau Egipt.

În cadrul ULIM există Departamentul Studenți străini care se ocupă strict de problemele și interesele studenților veniți din toate colțurile lumii. Deoarece conducerea de vârf a ULIM-ului este preocupată de crearea celor mai bune condiții pentru tinerii care învață aici, studenții internaționali beneficiază permanent de ajutor din partea reprezentanților departamentului special. Astfel, colectivul Departamentului Studenți străini se ocupă de organizarea studiilor pentru tinerii veniți din alte țări, invitarea lor la ULIM, înmatricularea și ghidarea lor pe tot parcursul anilor de învățământ.

În prezent, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova studiază tineri din 14 țări. Deoarece există un colectiv aparte care se ocupă de ei, studenții se pot adresa oricând cu diferite întrebări ce țin de studiul lor aici, cazarea și problemele de sănătate.

Departamentul Studenți străini se mândrește cu un muzeu special creat în anul 2003. Toate obiectele expuse acolo sunt dăruite de studenții internaționali care învață sau au care au absolvit ULIM. De la tobe africane la obiecte de cult egiptene, de la vase de porțelan la cămile și corăbii cu pânze albe, de la papuci turcești la fildeșul sudanez, toate aceste obiecte crează un nou glob pământesc la ULIM. În prezent, în muzeu se află obiecte din peste 30 de țări ale lumii. Fiecare exponat păstrează amprenta tinerilor străini, dornici de ceva nou, care au pășit treptele acestei universități. Astfel, datorită acestui muzeu, poți să treci cu ușurință, fără viză sau pașaport biometric, dintr-o țară în alta.

Tot acolo, la loc de cinste se află „Cartea de aur” a ULIM-ului. În ea s-au adunat cele mai frumoase impresii despre muzeul creat datorită obiectele dăruite de studenții străini. Oaspeți de rang înalt, dar și alți vizitatori ai universității și-au exprimat în diferite alfabete emoțiile, urările de bine și grandoarea acestui muzeu, care păstrează și articole de vestimentație străine, dar și albume vechi de fotografiii.

Departamentul Studenți străini are și o sală de primire a oaspeților oficiali. Pozele care atârnă de pereții acesteia amintesc despre momentele de glorie care nu lipsesc niciodată la ULIM.

De asemenea, studenții străini beneficiază de trei săli de studii pentru pregătirea cursurilor preuniversitare: două pentru studenții străini care urmează să învețe în limba română și una pentru studenții străini care urmează să studieze în limba rusă. În sala de limba rusă pereții vorbesc de la sine: diferite conjugări gramaticale tipărite pe hârtie, portrete de-a lui Pușkin, Esenin și alte personalități sunt martorii orelor de succes. De asemenea, prezența drapelului, a hărții Republicii Moldova, dar și a Europei demonstrează relația strânsă de prietenie creată la ULIM între multitudinea de studenți. Aceeași structură o au și sălile de limbă română, doar că fețele rusești sunt înlocuite de personalități române-Mihai Eminescu, Vasile Lupu, Grigore Vieru, Mihai Viteazu, Ștefan cel MARE ș.a.

Trebuie să menționăm că studenții străini sunt implicați în activitățile extracurriculare împreună cu studenții din Moldova. Aceasta le permite să-și dezvolte abilitățile de comunicare, să interacționeze cu cei din jur, să-și facă prieteni, să devină cunoscuți și să fie mai sociabili. Este un schimb de experiență fără precedent, pentru că studenții străini află despre tradițiile existente de sute de ani în țara noastră și sunt încântați să respecte obiceiurile moldovenești. La rândul lor, studenții moldoveni sunt intrigați să afle ce se mănâncă în Sudan, cum se dansează în Japonia și să pozeze alături de cele mai fine costume pe care le au colegii lor din străinătate.

Serviciul de presă,

ULIM