ULIM, spațiu propice de învățare a limbii lui Shopin Cursuri gratuite de poloneză

Experiența poloneză în ceea ce privește integrarea europeană, a unui stat prieten fost socialist, care nu s-a confruntat cu recesiunea economică din anii trecuți spre deosebire de țările UE, este una extrem de valoroasă pentru R. Moldova. De aceea, relațiile bilaterale dintre țările noastre sunt în permanentă ascensiune în context politic și economic. Acestea necesită un număr tot mai mare de specialiști cunoscători ai limbii poloneze. Studierea acestei limbi străine, la ULIM, a devenit o tradiție.

ULIM anunță începerea unui nou sezon de cursuri de limba polonă, îmbinate cu activități culturale, mult optimism și călătorii gratuite în țara lui Adam Michnik pentru cei mai avansați. Doritorii se pot înscrie la lecții pentru nivel lingvistic începător și pentru celelalte două niveluri mai avansate – de continuare a  învățării (al doilea și al treilea  an).

În plus, studenții au șansa reală de a efectua vizite  de studiu în Polonia – de două ori pe an, primăvară  și toamna. Organizatorii propun doritorilor un cursul  romanic de limba poloneză, destinat studenților din țările în care se vorbește în limbile romanice.

Avantajele studierii pentru viitorul profesional

Dl. Stanislaw  Zelek, este profesor de limba poloneză, la ULIM. Domnia sa este magistru în filologie polonă, absolvent al Academiei Pedagogice din Cracovia. În RM a venit prin intermediul unui proiect internațional al Ministerului Științei și Învățământului Superior din R. Polonă.

Cunoaște excelent R. Moldova, fiind de câțiva ani învățător de limba și cultura polonă la școala din cadrul ”Dom Polski” din Bălți. Elevii lui Stanislaw  Zelek au obținut rezultate remarcabile la studii continuate în Polonia. Domnia sa a fost recomandat la ULIM de însuși ambasadorul Poloniei în RM, Excelența Sa, Artur Michalski. 

”ULIM oferă studenților un program special de studiere a limbii polone pentru străini, un proiect internațional al Ministerului Științei și Învățământului Superior din R. Polonă, conceput pentru universități din multe țări. Cursanții noștri devin buni cunoscători ai limbii și culturii polone. Utilizăm cele mai moderne metode de predare, tinerii au posibilitatea să urmărească filme și să audieze cântece poloneze”, afirmă dl. Stanislaw  Zelek.  

În fiecare an, cei mai buni studenți beneficiază de o călătorie gratuită în vacanță în Polonia, unde li se oferă cursuri de vară de limba și cultura poloneză  în Cracovia, Torun, Lublin, Rzeszów, etc., întâlniri cu semeni din multe țări și excursii.

ULIM oferă șanse de studii, predare și formare în Polonia

Întrebat despre alte avantaje ale acestor cursuri, dl. Stanislaw  Zelek susține următoarele: ”Mulți vorbitori de poloneză pleacă în Polonia, pentru a-și continua studiile, care sunt gratuite. În plus, tinerii pot să-și găsească locuri de muncă în diverse întreprinderi, unde sunt la mare căutare specialiști vorbitori de română și poloneză.”

Precizăm, că ULIM a încheiat un acord de colaborare cu Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin (KUL). Prin intermediul Rețelei Universităților Est-Europene, ULIM și KUL derulează un proiect comun ”Erasmus Plus” vizând organizarea mobilităților academice și de studii reciproce.  Astfel, mai mulți studenți și absolvenți de la noi au beneficiat de burse în Polonia.

Centrul Cooperare Internațională din cadrul ULIM organizează selectarea studenților și cadrelor didactice pentru anul universitar 2016-2017, în vederea acordării burselor de studii în Polonia. Menționăm că, în cadrul proiectului, sunt scoase la concurs două burse pentru studenți și două în scop de predare și formare.

Înregistrarea pentru cursuri se poate face la următoarea adresă de e -mail : stanislaw_zelek@poczta.onet.pl

Mai multe informații despre avantajele acestei limbi străine pot fi accesate aici: http://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/poland_ro.

 

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM