Why do we need a Convention on the Rights of the Child

Data de 8 decembrie a fost marcată de a treia prelegere din seria celor 4 desfăşurate în cadrul Zilele Drepturilor Omului la ULIM. Având ca speaker pe Dna Maha Damaj, Reprezentantă de țară UNICEF în Moldova, tema abordată a fost “Why do we need a Convention on the Rights of the Child”.

O prelegere interactivă care a început prin discuții despre importanța Convenției cu privire la Drepturile Copilului, care este adoptată, până în prezent, de 196 de țări membre ale Națiunilor Unite, fiind cel mai important acord semnat de statele care au promis să apere drepturile copiilor. Discriminarea, stereotipurile, bullying-ul au creat ample subiecte de dezbatere iar întrebări cu privire la tema discutată nu au lipsit.

Ce am putea face? Cum am putea să-i protejăm? Ce măsuri se întreprind? Ce obiective s-au atins de la adoptarea Convenției?, au fost doar câteva dintre cele adresate la care participanţii au dorit să afle răspunsuri, și desigur, Dna Maha Damaj a ținut auditoriu permanent adresând diverse întrebări interesante cu privire la subiectele abordate provocând participanții la dezbateri, păreri și opinii.

 Un alt subiect discutat a fost importanța și impactul familiei și a societății asupra copilului și a viitorului acestuia. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre protejarea şi ajutorul copiilor cu dizabilități – o preocupare a UNICEF pe timp de pandemie Covid19.

Seria de prelegeri dedicată drepturilor omului este organizată de Centrul de informare ONU ULIM în colaborare cu ONU Moldova. Prelegerile sunt moderate de Dna Larisa Patlis, Coordonatorul Centrului de Informare al ONU în cadrul ULIM, Director interimar DIB ULIM.