Skip to main content

La 23 februarie 2022, echipa de lucru a Universității Libere Internaționale din Moldova împreună cu reprezentanții companiilor-partenere din Republica Moldova, s-au întrunit întru-un workshop virtual, cu genericul: ”ULIM în proiectul COOPERA: obiective, perspective, realizări”, organizat în cadrul proiectului ERASMUS + „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA”, numărul de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP.

Prorectorul pentru Relații Internaționale ULIM, Ciumacenco Valentina, în calitate de coordonator instituțional a venit în debutul ședinței cu o descriere succintă a obiectivelor proiectului și a realizărilor înregistrate de la lansarea acestuia în ianuarie 2021.

S-au trecut în revistă activitățile realizate în cadrul proiectului, accentul fiind pus pe vizitele de studiu recent întreprinse la universitățile europene și bunele practici acumulate în vederea implementării învățământului dual. Au fost supuse analizei diverse modele de învățământ dual preluate de la instituțiile Academia WSB, Polonia; Universitatea Lleida, Spania; Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg, Germania. Au fost relevate multiplele beneficii pentru toți actorii implicați: studenți, agenți economici, universități și stat.

Principiul de bază în învățământul superior dual constă în împărțirea responsabilităților pentru pregătirea calitativă a specialiștilor între instituțiile de învățământ și unitățile economice. Implementarea sistemului de învățământ dual, se poate realiza sub mai multe forme, dar este important de a găsi formula corespunzătoare și potrivită.

Ulterior au urmat discuții cu reprezentanții organizațiilor–partenere prezenți la eveniment: Centrul Pro Marshall, Centrul de Caritate pentru Refugiați și CID NATO, în vederea stabilirii celor mai viabile modele de implementat în țara noastră și cu precădere, în cazul ULIM, fiind vorba de programul de master „Diplomație, Securitate, Business și Comunicare” .

Decanul FRȘPJ, Viorica Țîcu a vorbit despre importanța proiectului pentru organizațiile din țara noastră și mediul academic și a mulțumit reprezentanților companiilor de profil pentru susținerea și deschiderea față de această inițiativă promițătoare.

În discuții au fost antrenați și dr. conf. univ., Ludmila Coadă, responsabilul de program şi dr. conf.univ. Robu Elena, responsabil Secția Masterat și Oficiul Suport Academic.

Echipa ULIM a vorbit despre modelul-draft elaborat în vederea implementării acestei forme în învățământ dual la programul de studii selectat. Modelul prezentat a servit un subiect aparte de discuții și propuneri de îmbunătățire, astfel încât să poată răspunde necesitățile actorilor/partenerilor implicați în acest proces de pregătire al specialiștilor.

Partenerii prezenți la eveniment au salutat inițiativa de a colabora cu Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism în vederea implementării învățământul dual pentru programul de master “Diplomație, Securitate, Business și Comunicare”, susținând că, anume integrarea învățământului superior dual în Moldova va contribui la îmbunătățirea capacității de muncă, sporirea compatibilității între cerințele lumii profesionale și formarea inițială a studenților.

Echipa ULIM de implementare a proiectului COOPERA urmează să aibă întruniri de lucru la acest subiect și cu alți reprezentanți ai companiilor de profil.

Mai multe informații despre COOPERA pot fi găsite pe http://coopera-project.ase.md/ și https://www.facebook.com/coopera.project.Moldova și pe pagina COOPERA a ULIM http://cci.ulim.md/coopera-ulim/

252 Comments

Leave a Reply