Skip to main content

Magna Charta Universitatum

Pe data de 10 septembrie 2021, conf. univ. dr. Ilian GALBEN, Rectorul Universităţii Libere Internaționale din Moldova, a semnat Magna Charta Universitatum 2020, în versiune nouă.

ULIM a avut onoarea să adere la această comunitate semnând  pentru prima oară acest document de valoare excepțională  la 20-21 septembrie 2007,  în cadrul celei de-a XIX –a ceremonie de semnare a Magna Charta Universitatum, document cu un caracter statutar, lansat în 1988 cu ocazia aniversarii a 900 de ani de la fondarea Universitaţii din Bologna. De atunci, în fiecare an acest important document este semnat de diverse universităţi din toate colţurile lumii, numărul lor ajungând astăzi la 947 instituții din 94 de țări.

În perioada de după semnare a Magna Charta Universitatum în 1988, mediul în care activează universitățile s-a schimbat considerabil. Lumea a devenit interconectată în moduri de neimaginat, iar provocările cu care se confruntă universitățile sunt mult mai complexe. Numărul de universități a crescut și universitățile în sine au  fost impuse să se adapteze la schimbări, acest proces devenind unul continuu.  În acest sens a devenit necesară o nouă viziune asupra valorilor și responsabilităților universităților.

După consultarea globală, a fost pregătită o nouă versiune a Magna Charta Universitatum (MCU 2020), lansarea căreia avut loc la 17 iunie 2021 în cadrul Aniversării a XXXII- a  Magna Charta Universitatum cu genericul ”Valorile și responsabilitățile Universității: răspuns provocărilor viitorului”.

Magna Charta Universitatum este considerată drept o constituţie a universităţilor. Etalat pe doar două pagini, tradus în 8 limbi, documentul postulează principiile fundamentale ale universităţii, care sunt transmiterea în mod critic a culturii prin cercetare şi învăţământ, respectarea autonomiei universitare şi a libertăţilor academice, independenţa morală şi ştiinţifică în raport cu puterea politică şi economică.

A se vedea aici mai multe detalii despre MCU: http://www.magna-charta.org/magna-charta-universitatum/mcu-2020