Skip to main content

Agenția Universitară a Francofoniei 

AUF este o asociație universitară prezentă pe toate continentele lumii, cu mai mult de 434 de agenții repartizate în 67 de țări atașate 9 birouri regionale. Încă din 1989, această asociație de universități este un operator al francofoniei instituționale. Partener al instituțiilor de învățământ superior și de cercetare care au ales franceza ca limbă de învățământ și predare, AUF propune multiple programe de cooperare vizând în special susținerea cercetării și a învățământului în limbă franceză.

ULIM este un partener tradițional al Agenției Universitare a Francofoniei prin promovarea și sprijinirea învățământului în limba franceză. În fiecare an, mai mult de 2000 de burse sunt disponibile studenților în cadrul programului său de mobilități. AUF dispune de un buget anual de mai mult de 40 de milioane de euro, fonduri provenite din partea guvernelor, în special cel francez și canadian, și din partea instituțiilor universitare ca de exemplu Comunitatea franceză din Belgia, Elveția și Camerun, fără a uita multe alte state din Sud care susțin universitățile locale și pun la dispoziție AUF personal și sprijin local. Agenția, al cărei centru este la Universitatea din Montreal, contribuie la construirea și la consolidarea unui spațiu științific în franceză care favorizează cooperarea științifică, formează viitori actori ai dezvoltării, susține cercetarea și excelența, împărtășește expertiză.

ULIM, prin acest parteneriat strategic, a demonstrat o continuă preocupare în a ameliora calitatea învățământului și a cercetării, ca și adaptarea la un mediu cât mai competițional ce domină Europa. Integrat acestei viziuni, sprijinul acordat constant de AUF a contribuit la dezvoltarea unor poli de excelență francofonă în cadrul ULIM.

 

Vezi aici lista instituțiilor membre.