Invitații speciali ai conferinței au fost: Richelle Budd Caplan, Director al Departamentului European, Școala Internațională de Studii ale Holocaustului Yad Vashem (ISHS), Dr. Anne Giebel, de la Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR / OSCE) și doamna Dr. Kathrin Meyer de la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Evenimentul a început cu un moment de reculegere în amintirea jertfelor masacrului desfășurat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care s-a soldat cu asasinarea a peste 6 milioane de evrei. D-na Ludmila Tihonov, decan Facultatea Istorie și Relații Internaționale, ULIM, a inaugurat evenimentul declarând: „E greu de înțeles tragedia a peste 6 milioane de oameni, care au fost asupriți doar pentru că erau evrei”.
În continuare cuvântul i-a fost oferit oaspeților:
Doamna Richelle Bud Coplan, director ISHS care a prezentat povestea emoționantă a două surori gemene pe care soarta le-a despărțit. Una dintre acestea a reușit să se refugieze împreună cu familia în SUA și să scape de torturile naziștilor, pe când cealaltă a fost asasinată într-un unul dintre lagărele de concentrare a evreilor.
Doamna Dr. Kathrin Meyer de la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a adus în atenția publicului un subiect dureros, și anume Negarea Holocaustului descris ca fiind actul de a nega genocidul în timpul celui de-al doilea război mondial. Cei care resping ideea holocaustului susțin că guvernul german nazist nu a avut nicio politica oficială sau intenție de exterminare a evreilor, autoritățile naziste nu foloseau lagăre de exterminare și gazare în masă pentru a omorî evrei și că numărul real al evreilor uciși a fost mult mai mic decât valoarea istorică larg-acceptată de 5 sau 6 milioane. De asemenea a fost evidențiat procesul de distorsionare a ceea ce înseamnă, de fapt fenomenul Holocaustului.
În final Dr. Anne Giebel a vorbit despre OSCE, organizație care se angajează să păstreze amintirea victimelor masacrului, dar și să promoveze educația și informarea corectă cu privire la genocid.
La finele evenimentului, cu o intervenție a venit și Sergiu Musteață, decan Facultatea de Istorie și Geografie care a salutat inițiativa organizatorilor și a declarat : „Din păcate societatea noastră nu poate alcătui un discurs colectiv cu privire la asupririle regimului comunist”, în același timp d-nul decan a accentuat un lucru vital și anume că :„Nu putem împărți istoria în a noastră sau a lor, istoria este a tuturor și trebuie însușită așa cum a fost ea”.
La prelegere au participat studenții de la ULIM, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, dar și de la alte universități. Aceștia s-au arătat foarte interesați de subiect spunând că sunt oricând gata să ia parte la astfel de conferințe.
Evenimentul a fost organizat de către Facultatea de Istorie și Relații Internaționale (ULIM) în cooperare cu Centrul de Cercetare, Documentare, Educație și Comemorare a Holocaustului și Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”.