Skip to main content

La 17 mai, 2013, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Ambasadorul Dirk Schuebel a efectuat o vizită oficială la ULIM. Excelenţa Sa a purtat discuţii în  Sala de Protocol, la care au participat rectorul ULIM, Andrei Galben, prim-vicerectorul ULIM, Dna Ana Guţu, vicerector pentru relaţii internaţionale, Dl Nicolae Ţâu şi Vitale Budeci, Directorul Centrului pentru Cooperare Internaţională.

La inaugurarea centrului din incinta ULIM au participat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, ES Ambasadorul Dirk Schuebel şi rectorul ULIM Andrei Galben, în prezenţa a aproximativ o sută de studenţi. Centrul de Informare al Uniunii Europene (CIUE) a fost lansat astăzi, 17 mai la Chişinău, în incinta  Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM). Scopul activităţii CIUE, deschise de către Delegaţia UE în Moldova în mai multe regiuni din R. Moldova,  este de a oferi cetăţenilor acces liber şi gratuit la informaţii despre Uniunea Europeană, precum şi publicaţii oficiale.

CIUE oferă acces liber la resursele lor şi sunt deschise publicului larg, inclusiv tinerilor, studenţilor, specialiştilor din diverse domenii şi oamenilor de afaceri.

În Republica Moldova au fost înfiinţate, din 2007 până acum, opt Centre de Informare ale Uniunii Europene, inclusiv la Bălţi, Cahul, Comrat, Soroca şi Ungheni. În capitala Republicii Moldova există patru astfel de instituţii. Cetăţenii Republicii Moldova pot găsi aici informaţii şi literatură de specialitate, care acoperă o gamă vastă de domenii, precum programele şi instrumentele UE dedicate ţărilor care fac parte din Politica Europeană de Vecinătate, inclusiv Republica Moldova, legislaţia UE, regulile de afaceri şi, nu în ultimul rând, informaţii din cultură.

Reţeaua CIUE din Republica Moldova primeşte materiale şi literatură de specialitate gratuite de la Biroul de Publicaţii al Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg. În acest sens, a fost semnat un acord de colaborare cu fiecare instituţie de învăţământ-gazdă. În baza acestuia, Uniunea Europeană s-a angajat să livreze gratuit şi permanent materiale solicitate de coordonatorii Centrelor de Informare.

Cei care doresc să se informeze pe larg despre Uniunea Europeană, o pot face la următoarele instituţii: liceul „Constantin Stere” (Soroca), Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Medicină şi Farmaceutică din Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (Chişinău), Universitatea de Stat „Alecu Russo” (Bălţi), Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” (Cahul), Universitatea de Stat din Comrat (Comrat) şi liceul “Vasile Alecsandri” (Ungheni).

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.eeas.europa.eu/delegations/moldova

208 Comments

Leave a Reply