Skip to main content

Echipa de lucru de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, implicată în cadrul proiectului COOPERA, împreună cu universitățile partenere din Moldova, Ucraina şi Bulgaria au participat în cadrul vizitei de studiu, desfășurată la Universitatea Lleida, (Catalonia) Spania. Vizita de studiu a fost realizată în cadrul proiectului COOPERA – Integrating Dual Higher Education in Moldova and Ukraine (număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP) și s-a desfășurat în perioada de 7 – 12 noiembrie 2021.

cropped-cov2222.png

 

Evenimentul a fost organizat în format hibrid. Coordonatorul instituțional, Valentina Ciumacenco și ceilalți membri ai echipei ULIM de implementare a proiectului au fost prezenți online, iar o  delegație ULIM constituită din Viorica Ţîcu, Ludmila Coadă, Svetlana Rusnac şi Iuliana Vîrlan au participat fizic în cadrul vizitei de studiu.

Această vizită de documentare a fost dedicată schimbului de cunoștințe și experiențe în domeniul sistemului de învățământ dual, fiind axată pe următoarele subiecte: educaţia duală în cadrul programelor de inginerie industrială, doctorat industrial, ingineria calculatoarelor, învăţământul primar, etc; experienţa duală din punct de vedere a partenerilor de afaceri  şi a studenţilor; cooperarea eficientă între universitate, companie şi student; beneficiile învăţământului dual; educaţia duală la universitatea Lleida.

Universitatea Lleida este una dintre cele mai vechi din Spania, fiind fondată în anul 1300, fiind închisă în anul 1717 împreună cu alte universități catalane din cauza unui război de succesiune a tronului din Spania. Şi-a reluat oficial activitatea, ca şi instituţie de învăţământ superior, la 27 octombrie 1994.

Actualmente universitatea cuprinde 8 facultăţi, distribuite în 5 campusuri, în care își fac studiile circa 10 mii de studenţi la licenţă, masterat şi doctorat. Instituția implementează 10  programe de studii privind învăţământ dual la toate ciclurile.

Participanţi au fost întâlniţi şi ghidaţi pe parcursul vizitei de către Vicerectorul pentru politică instituţională şi planificare strategică – Ferran Badia.

Câțiva dintre parteneri importanţi ai Universităţii Lleida, în formarea duală au fost vizitaţi şi anume liderul agroalimentar BonArea, compania RosRoca, Parcul ştiinţific şi tehnologic agroalimentar din Lleida, PCiTAL şi fundaţia priviată Eurecat.

Organizarea studiilor duale cuprinde activităţi în cadrul întreprinderilor de la orele 9:00 la 15:00, iar de la 16:00 până la 20:00 activităţi didactice, astfel realizându-se patru ore de practică şi patru ore de teorie.

Experții consideră că învățământul dual are o mulțime de beneficii, axate pe trei direcții în mare parte, în trei direcții:

  1. profesionalizare (acumulare de experiență, determinare timpurie a vocației, dezvoltare competențelor antreprenoriale, apropierea de piața muncii);
  2. parteneriatul dintre universitate și companie (alinierea curriculei la piața muncii, o mai bună integrare în mediul profesional, facilitează noi modalități de cooperare, recrutarea noilor talente, inovație) ;
  3. motivare (noi actori și noi roluri profesionale, învățarea prin experiență, învățarea continuă) ;

Subiectele abordate în timpul vizitei sunt deosebit de importante pentru ULIM, care va implimenta sistemul de învățământ dual la programul de master “Diplomație, Securitate, Business și Comunicare”, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism.

Pentru mai multe detalii despre proiect, va îndemnăm să accesați pagina oficială a proiectului:  https://coopera-project.ase.md/  pagina web instituțională a proiectului COOPERA: http://coopera-project.ulim.md

Vă invităm să vedeți agenda evenimentului.

375 Comments

Leave a Reply