Skip to main content
În perioada 16-18 octombrie 2024, Universitatea Liberă Internațională din Moldov a celebrat 32 de ani de la fondare prin organizarea conferinței internaționale „Universitas Europaea: spre o societate a cunoașterii prin europenizare și globalizare”. Evenimentul s-a desfășurat la sediul ULIM din Chișinău, în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, România; Universitatea Internațională Danubius, Galați, România; Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, București, România; Universitatea Pedagogică de Nord-Vest, Lanzhou, China; Universitatea „A. Zereteli”, Kutaisi, Georgia și Centrul Pro Marshall din Republica Moldova.
 
Conferința a reprezentat un reper important în consolidarea conceptului de „universități europene”, oferind un cadru esențial pentru dialogul academic inovator. Accentul a fost pus pe identificarea problemelor privind dezvoltarea guvernanței academice transnaționale, extinderea cooperării internaționale în domeniul educației și cercetării.Printre temele majore abordate în cadrul conferinței s-au numărat: dezvoltarea economiilor bazate pe inovație; istorie, politică și mass-media în societățile post-sovietice și la nivel global;diversitatea lingvistică și culturală; impactul tehnologiilor informaționale și al designului în societatea contemporană; rolul științei juridice în consolidarea societății; protecția mediului și dezvoltarea durabilă; evoluțiile metodologice din domeniul bibliotecilor și educației în științele sociale ș. a.
 
Discuțiile s-au desfășurat în cadrul secțiunilor plenare și tematice, la care au participat cercetători și specialiști din România, Franța, Spania, Ucraina, SUA, Canada, China, Regatul Unit, Israel, Georgia, Serbia, Ungaria, Jamaica, Malaisia. Prezentările și dezbaterile au fost apreciate pentru abordarea inovatoare a provocărilor socio-umane actuale și pentru inițiativele propuse în contextul globalizării rapide. Conferința s-a încheiat cu concluzii privind extinderea cooperării academice internaționale și consolidarea rețelelor de cercetare interdisciplinară, participanții au subliniat importanța evenimentului pentru viitoarele colaborări între instituțiile academice din diverse
regiuni ale lumii.