Georgi PANAYOTOV, Ambasadorul Bulgariei în Moldova a reflectat într-un discurs la ULIM, cei 20 de ani de relaţii diplomatice Republica Bulgaria – Republica Moldova
Excelenţa Sa, Ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Georgi PANAYOTOV a ţinut o lecţie publică în faţa studenţilor de la Universitea Liberă Internaţională din Moldova, cu genericul „Douăzeci de ani de relaţii Republica Bulgaria – Republica Moldova”.
Evenimentul a avut loc vineri, 16 noiembrie 2012, ora 11:00 în Sala Mică a Senatului, aud. 212, etajul 2 din cadrul ULIM. Lecţia publică a fost organizată de către Ambasada Bulgariei la Chişinău, în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM, în contextul celebrării în acest an, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Bulgaria şi Republica Moldova.
Excelenţa Sa, Dl Georgi PANAYOTOV şi-a început discursul prin trecerea în revistă a istoriculului relaţiilor dintre cele două ţări, care au început în anul 1991, când Bulgaria a recunoscut independenţa Republicii Moldova, iar câteva luni mai târziu, la 5 februarie 1992, între Sofia şi Chişinău au fost stabilite relaţii diplomatice. Totodată, excelenţa sa, Dl Georgi PANAYOTOV a ţinut să menţioneze că Bulgaria a fost una dintre primele ţări care a deschis reprezentanţa sa diplomatică la Chişinău.
Ulterior, ambasadorul a prezentat evoluţia relaţiilor diplomatice dintre Bulgaria şi Republica Moldova dinstabilirea de la stabilirea acestora până la momentul actual, menţionând că în tot acest răstimp cele două ţări au conlucrat fructuos împreună în toate domeniile: politic, economic, etnic, social, etc. Totodată, ambasadorul a ţinut să accentueze faptul că un progres aparte a cunoscut colaborarea Bulgariei şi Moldovei în domeniul învăţământului şi culturii. În context, dl Georgi PANAYOTOV a remarcat faptul că în urma unei hotărâri de Guvern din anul 1993, profesorilor din Bulgaria li s-a permis predarea şi acordarea ajutorului metodic colegilor săi din Moldova care predau limba bulgară în ţară. Excelenţa sa a mulţumit pentru contribuţia acordată din partea autorităţilor moldoveneşti, pentru primirea cordială de care se bucură profesorii din Bulgaria, pentru posibilitatea ca nivelul predării limbii bulgare să fie ridicat şi să fie în conformitate cu situaţia şi cerinţele specifice. Potrivit ambasadorului, anual circa 150 de studenţi de provenienţă bulgară primesc burse pentru studii în instituţiile de învăţămînt superior din Bulgaria, ceea ce după aderarea ţării noastre la UE ar oferi posibilitatea de a se realiza nu doar în Bulgaria sau Moldova, ci şi în ţările UE.
Referindu-se la cooperarea în domeniul culturii, domnul ambasador a remarcat faptul că aceasta este una destul de fructuoasă şi variată, ceea ce constituie bază bună atât pentru dezvoltarea contactelor interpersonale, cât şi pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. „Ambasada Bulgariei acordă vize gratis cetăţenilor moldoveni care participă la diferite evenimente culturale şi sportive în Bulgaria. Circa 42% din vizele eliberate sunt gratuite”, a specificat excelenţa sa, Georgi PANAYOTOV.
Cât priveşte perspectivele de viitor ale relaţiilor bilaterale moldo-bulgare, ambasadorul a declarat că acestea se dezvoltă într-un ritm foarte dinamic. „Aceasta se datorează existenţei guvernelor de orientare politică similară, precum şi legăturii cu principala prioritate a politicii externe a Moldovei – integrarea europeană. Considerăm că Moldova dintotdeauna a fost parte a civilizaţiei europene şi cu bucurie o vom saluta în marea familie europeană”, a spus ambasadorul.
În aceeaşi zi, înainte de susţinerea lecţiei publice, Dl Georgi PANAYOTOV a avut o întrevedere cu Dl Andrei GALBEN, Rector ULIM şi Dl Nicolae ŢÂU, Vicerector pentru Cooperare Internaţională.