În perioada 15-17 noiembrie 2024, delegația ULIM în componența Prorectorului pentru Relații Internaționale, dr. conf.univ. Valentina Ciumacenco şi Directorului Institutului Confucius din cadrul ULIM, Dl Wang Yifeng, a participat la ediția aniversară a Conferinței Mondiale a Limbii Chineze, organizată în capitala Beijing, sub egida Ministerului Educației al Republicii Populare Chineze.
Conferința din acest an, cu genericul „Interconectare, Integrare, Moștenire, Inovare”, dedicată celei de-a 20-a aniversare a Institutului Confucius la nivel mondial, a atras aproape 2 000 de participanți din peste 160 de țări și regiuni. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai autorităților din domeniul învățământului, organizațiilor internaționale, universităților și agențiilor de promovare a limbii și culturii, precum și experți, cercetători, diplomați și lideri de afaceri.
În cadrul ceremoniei de inaugurare a lucrărilor conferinței, Vice-Președintele RPC, dl. Han Zheng a dat citire mesajului de felicitare din partea Președintelui Chinei, Xi Jinping, adresat tuturor participanților cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înființarea Institutului Confucius.
Președintele Xi Jinping a subliniat că: ”Limba chineză reprezintă cristalizarea înțelepciunii civilizației națiunii chineze de peste 5000 de ani, fiind produsul cultural public important oferit de China lumii întregi.
Cunoașterea reciprocă a limbii și culturii reprezintă baza pentru consolidarea relațiilor interpersonale, eliminarea prejudecăților și sporirea toleranței și a respectului față de alte credințe și moduri de viață, care, la rândul său, constituie fundamentul construirii unei civilizații globale”.
Delegația ULIM a participat la desfășurarea lucrărilor conferinței, cât și la activitățile conexe, discutând în comun despre cooperarea practică la standarde înalte în schimburile culturale între China și partenerii internaționali.
În cea de-a doua zi a conferinței, Prorectorul ULIM, Valentina Ciumacenco a avut o comunicare în cadrul panelului ”Volunteer Chinese Teachers Professional Development and Core Competencies”, pe tema: ”Predarea limbii chineze în Republica Moldova: rolul și contribuția lectorilor voluntari de limbă chineză din cadrul Institutului Confucius ULIM”. Prezentarea a fost structurată pe mai multe compartimente: prezentarea generală a Institutului Confucius ULIM (2009-prezent), situația predării limbii chineze, rolul important al IC în promovarea limbii și culturii chineze, aportul și impactul celor 16 centre de predare a limbii chineze, sub egida IC ULIM, contribuția personalului didactic din partea chineză, detașat în cadrul programului de voluntariat, competențele cheie și dezvoltarea profesională al acestuia.
Obiectivul evenimentului a constat în aprofundarea cooperării și construirea consensului, promovând dezvoltarea inovatoare de calitate și educația internațională în limba chineză, contribuind la construirea unei comunități mai incluzive și sustenabile cu un viitor comun pentru omenire.
În cadrul conferinței, o expoziție intitulată „Extraordinary 20 Years” – dedicată realizărilor educaționale ale Institutului Confucius la cea de-a 20-a aniversare, a fost, de asemenea, deschisă publicului.
Potrivit expoziției, până în prezent, 499 de Institute Confucius și 764 de clase Confucius au fost înființate în 161 de țări și regiuni pentru a ajuta peste 20 de milioane de studenți să învețe limba chineză, iar 85 de țări au încorporat limba chineză în sistemul lor național de învățământ.
În contextul vizitei întreprinse la Beijing, delegația ULIM a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții instituției partenere Universitatea Pedagogică Nord-Vest din Lanzhou, China (NWNU), reprezentată de rectorul Universității, Dl Wang Zhanren, Directorul Departamentului de schimb cultural și cooperare internațională (DCSCI), Dl Tian He și Directorul adjunct al DCSCI, Dna Sun Mei.
Programul Conferinței și alte detalii despre eveniment disponibile la acest link: https://conference2024.chinese.cn/m_meetingMaterials