Skip to main content
Noutăți

Vizita Ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova la Universitatea Liberă Internațională din Moldova

By April 9, 2025No Comments

La 8 aprilie 2025,  Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, E.S. Paun Rohovei, a efectuat o vizită oficială la Universitatea Libera Internațională din Moldova (ULIM), unde s-a întâlnit cu conducerea instituției și a participat la inaugurarea proiectului Ukrainian Bookshelf – o inițiativă culturală importantă susținută sub patronajul Primei Doamne a Ucrainei,  Olena Zelenska.

La evenimentul de la ULIM, diplomatul ucrainean a subliniat importanța acestui proiect, care are un impact semnificativ asupra promovării culturii ucrainene pe plan global. Ukrainian Bookshelf reprezintă nu doar o colecție valoroasă de cărți, dar și un simbol al legăturii culturale dintre Ucraina și restul lumii. Această inițiativă a reușit deja să-și extindă impactul cultural în peste 50 de țări, aducând în prim-plan literatura, istoria și valorile Ucrainei.

„Astăzi, prin lansarea acestui raft de cărți dedicat Ucrainei, continuăm să construim poduri între culturi, valori și aspirații comune. Ucraina, o țară marcată de provocări și suferințe, rămâne un simbol de reziliență, demnitate și dragoste pentru cultură. Prin acest proiect, avem ocazia să împărtășim cu întreaga lume ceea ce face din Ucraina o națiune unită și puternică”, a declarat Ambasadorul Ucrainei în cadrul inaugurării.

Totodată, Excelența Sa a salutat interesul publicul prezent la eveniment.  ”Ne bucurăm, că în rândul publicului de astăzi se află și studenți originari din Ucraina, care și-au găsit la ULIM un spațiu sigur de studiu, de dezvoltare și de continuitate academică. Prezența lor ne onorează și ne responsabilizează”.

”Sprijinul comunității academice ULIM refugiaților ucraineni și ceea ce a făcut societatea civilă din România și Republica Moldova (…) va fi scris cu litere de aur, inclusiv în istoria Ucrainei”, a subliniat dl Ambasador.

”Colecția impresionantă de volume pe care o primim astăzi cu recunoștință reflectă identitatea, istoria, literatura și spiritul Ucrainei – o țară care, în ciuda tuturor provocărilor, continuă să inspire prin reziliență, demnitate și dragoste pentru cultură. Volumele donate vor deveni o resursă valoroasă pentru studenți și cercetători, dar și un memento al rezistenței prin cultură. Din numele comunității universitare ULIM, Vă mulțumim pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a construi împreună acest spațiu al dialogului, al solidarității și al cunoașterii”, a remarcat dna Prorector Ciumacenco Valentina în alocuțiunea sa.

Biblioteca ULIM devine, începând de astăzi, și un spațiu dedicat patrimoniului spiritual al Ucrainei,  fapt care ne onorează profund. Aici, tineretul studios va putea descoperi opere ale clasicilor literaturii ucrainene, repere ale culturii, artei și istoriei, dar și mărturii ale curajului și suferinței unui popor care nu și-a pierdut niciodată speranța, a adăugat directorul DIB, Irina Cernauscaite.

Proiectul Ukrainian Bookshelf aduce în atenția publicului o selecție variată de volume care reflectă identitatea, istoria și spiritul Ucrainei, fiind un punct de plecare pentru aprofundarea cunoștințelor despre această țară. Excelența Sa a mulțumit conducerii ULIM pentru ospitalitatea acordată și a subliniat faptul că Universitatea Libera Internațională din Moldova este un partener valoros în promovarea dialogului intercultural și educațional între cele două națiuni.

În cadrul vizitei, Excelența Sa, dl. Paun Rohovei, însoțit de echipa sa, dna Natalia Sirenco, ministră-consilier și dna Elena Priseajniuc, asistentă, Serviciul diplomație publică,  a avut un dialog constructiv cu rectorul ULIM, dl Ilian Galben, prorectorul pentru Relații Internaționale, dna Valentina Ciumacenco și prorectorul pentru știință, dna Elena Prus. Discuțiile au vizat extinderea și consolidarea parteneriatelor academice și culturale dintre ULIM și instituțiile de învățământ superior din Ucraina, prin inițierea unor noi acorduri de colaborare, facilitarea mobilităților academice pentru studenți și cadre didactice, precum și implementarea unor proiecte comune în domeniul educației și cercetării. De asemenea, s-au explorat posibilități de organizare a evenimentelor culturale și academice menite să promoveze schimbul de bune practici și diversitatea culturală în mediul universitar.

Această vizită marchează un pas important în dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre Ucraina și Republica Moldova, având un impact semnificativ asupra diversificării oportunităților academice și culturale pentru comunitatea universitară.

Universitatea Libera Internațională din Moldova este o instituție de învățământ superior cu tradiție, angajată în promovarea educației de calitate, a cercetării și a colaborării internaționale. ULIM se distinge prin deschiderea sa către inovație și schimburi culturale, iar parteneriatele sale internaționale sunt esențiale pentru dezvoltarea unui climat academic globalizat.