Skip to main content

Marți, 16 septembrie 2014, la ora 10:30, în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova a avut loc inaugurarea Centrului de Informare NATO.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova, Agenția Turcă pentru Cooperare și Coordonare (TIKA) și Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova.   La ceremonie au participat oficiali ai ambasadelor statelor membre NATO acreditate la Chișinău, conducerea ULIM, precum si reprezentanți ai Cartierului General al NATO, Divizia de Diplomație Publică, Bruxelles, Belgia.

Evenimentul a demarat cu ceremonia de inaugurare a Centrului prin tradiţionala tăiere a panglicii. În continuare, cu un mesaj de felicitare  a venit Rectorul ULIM, Academician Andrei  Galben, care a subliniat importanța forului respectiv în contextul istoric și politic european și global. În discursul său, domnul Andrei Galben a declarat: “Sper, ca prin lansarea acestui  Punct de Informare NATO din cadrul ULIM, vom reuși să redăm o conotație deosebită organizației respective. Am încrederea că, astfel de subdiviziuni create în incinta ULIM, vor contribui la crearea unei lumi mai bune. Sunt sigur că ULIM ca parte componentă a societății va contribui prin acțiuni concrete la urgentarea procesului de asociere și încadrare a Republicii Moldova în constelația statelor europene”.

De asemenea, Rectorul ULIM și-a exprimat recunoștința față de Agenția Turcă pentru Cooperare și Coordonare al Guvernului Republicii Turcia pentru suportul financiar oferit în finalizarea cu succes a acestui proiect. Totodată, Domnia Sa a ținut să menționeze contribuția meritorie a Ambasadei Republicii Turcia în Republica Moldova în realizarea acestui deziderat.

De remarcat, că prin deschiderea acestui Centru de informare, reprezentanții mediului academic, cît și reprezentanţii societăţii civile vor avea posibilitatea de a se informa cu privire la obiectivele, rolul, instituţiile şi mecanismele funcţionării Alianţei Nord-Atlantice, instrumentele de cooperare ale Republicii Moldova cu NATO, cît  și posibilitatea de a studia limba și cultura turcă în cadrul acestei săli.

La inaugurarea de astăzi au rostit discursuri și înalții oaspeți, printre ca care și Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, E.S. Dl. Mehmet Selim Kartal, care a ținut să menționeze că “NATO este o organizație bazată pe valori înalte precum libertatea, democrația, supremația legii. Astăzi NATO se ciocnește cu provocări noi, cu forțe constructive și forțe destructive, noi sperăm însă că NATO și partenerii săi vor contribui la dezvoltarea unui dialog viabil în spațiul  euroatlantic în vederea asigurării transparenţei, încrederii reciproce şi capacităţii de a acţiona în comun”. Totodată,  Excelenta Sa, a ținut să accentueze  importanța limbii turce, menționând că  în ultimul timp limba turcă este din ce în ce mai apreciată și în R. Moldova.

Pe de altă parte, Despina Afentouli, Ofițer de programe, Divizia de Diplomație Publică, Cartierul General al NATO a urat succese tuturor celor care și-au asumat înalta responsabilitate de a se angaja în procesul de educare a tinerei generații, dorindu-le multe decenii pline de reușite în asumarea valorilor definitorii pentru spațiul euro-atlantic.

În aceeași ordine de idei și-a continuat discursul și doamna Elena Mârzac, Directorul Centrului NATO în R. Moldova, care a evidențiat reușita acestui eveniment marcant pentru ULIM, dar și pentru CID NATO în Moldova.

In cadrul evenimentului a fost  încheiat un acord de parteneriat intre ULIM și CID NATO pentru conlucrare  în vederea implementării activităților și evenimentelor de diplomație publică în viitor.

După ceremonia oficială de inaugurare, dl Mihai Carp, șef adjunctul Secţiunii Managementul Crizelor din Divizia Operaţiuni a NATO a ținut o prelegere publică cu titlul „NATO Wales Summit Decisions”. Domnia sa a menționat importanța summit-ului din 4-5 septembrie  2014 din Țara Galilor pentru securitatea statelor est-europene.

Referindu-se la deciziile adoptate în cadrul summit-ului NATO de la Wales, Mihai Carp  a subliniat că pentru Alianţă, cea mai importantă sarcină este apărare celor 28 de membri şi apărarea colectivă. ”Sunt nişte hotărâri care s-au luat în contextul actual în care ne găsim. Este un context foarte schimbat comparativ cu cel de acum un an. Avem de a face cu probleme  care la începutul anului curent nu au existat sau nu au fost atît de evidente. Hotărârile luate de NATO sunt un răspuns faţă de aceste ameninţări”, a spus Mihai Carp. (Vezi AICI textul lectiei publice).

Centrul de informare NATO este amplasat în clădirea Universității Libere Internaționale din Moldova, etajul 7, aula 716.

Vezi AICI  (View in Google)discursul Rectorului ULIM, Andrei Galben la ceremonia de inaugurare.

354 Comments

Leave a Reply