Inaugurarea Aulei Italia
Ambasadorul Italiei promite sprijin important în studierea limbii și culturii italiene la ULIM
Azi, a avut loc inaugurarea Aulei Italia la ULIM, un eveniment important pentru tinerii interesați de studierea limbii și culturii lui Dante și Machiavelli. La ceremonia oficială, au participat Exlelența Sa, Enrico Nunziata, ambasadorul Italiei la Chisinau, dna Ana Guțu, prim-vicerector, și dl. Igor Munteanu, vicerector pentru Cooperare internațională și parteneriate academice.
Cu acest prilej, iubitorii de frumos au admirat o expoziție valoroasă, ce rar se întâmplă la Chișinău – reproduceri de pictură italiană. Aceasta va fi găzduită, după 14 decembrie, de alte instituții de prestigiu. Elevi de la Liceul ”Dante Alighieri” din capitală au prezentat un recital de poezii, iar Vadim Ceban, student la canto academic în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a uimit publicul prin virtuozitatea sa, ca interpret de operă italiană.
Dna Ana Guțu a adus mulțumiri dlui ambasador Enrico Nunziata, întâi de toate, pentru faptul că țara sa susține aspirațiile europene ale cetățenilor RM, prin ratificarea Acordului de Asociere a RM la UE, dar și pentru că sprijină migranții noștri.
Relansarea proiectelor ULIM cu marile centre universitare din țara lui Dante
”Aula Italia semnifică o consolidare a relațiilor ULIM cu marile centre universitare italiene. Acest fapt va evidenția, o dată în plus, apartenența noastră la familia popoarelor latine. Italia este țara cu un concentrat de circa 60% din patrimoniul mondial cultural.
Acolo, au luat naștere cele mai vechi universități. În primul rând, faimoasa Universitate din Bologna, care a lansat Magna Charta Universitatum, document ce reprezintă adevărata Constituție a universităților din toată lumea.
ULIM-ul este singura din RM, semnatară a acesteia”, menționează prim-vicerectorul Ana Guțu.
Viitor Memorandum de înțelegere între Ambasada Italiei și ULIM
Ambasadorul Enrico Nunziata a subliniat importanța Aulei Italia, în condițiile relațiilor bilaterale politico-diplomatice, economice, științifice și culturale excelente dintre RM și Italia. Domnia sa și-a arătat bucuria față de interesul crescând pentru limba și cultura italiană în RM.
”Este un prim eveniment, în contextul viitorului Memorandum de înțelegere între Ambasada Italiei și ULIM. Astfel, misiunea noastră diplomatică va contribui esențial, pe viitor, în furnizarea materialului didactic, dar și la îmbunătățirea procesului de studiere a limbii și culturii italiene la ULIM. Îmi place să prezint Italia ca pe un cufăr de comori, care deschizându-se, prezintă o cultură și istorie milenară, fără egal în lume”, spune dl. Enrico Nunziata.
Vicerectorul Igor Munteanu a invocat tradiția ULIM de a deschide aule ale unor țări prietene, împreună cu misiunile diplomatice acreditate în RM. Aici au loc nu doar prelegeri, ci și evenimente de primă importanță pentru RM, reprezentând spiritualitatea și tradiţiile popoarelor. ”Vrem să lărgim orizonturile Aulei Italia spre noi posibilități de cooperare”, afirmă dl. Igor Munteanu. Participanții la eveniment au apreciat concertul inaugural, organizat de dr. în arte Eleonora Florea, șefa Catedrei Design, care a evidențiat similitudinile între poezia italiană și cea română. “Popoarele noastre au dat culturii universale doi poeți geniali – Mihai Eminescu și Giacomo Leopardi. Mai mult, critici literari de renume internațional observă analogii în operele lor, o ”înrudire” spirituală a acestora. Este semnificativ faptul că, orașul natal al marelui poet italian, Recanti, găzduiește basorelieful lui Mihai Eminescu”, afirmă dna Eleonora Florea.
Dl. Enrico Nunziata a ținut o lecție publică despre modernitatea lui Dante Alighieri, dedicată marelui poet și filosof italian, la cei 750 de ani de la naștere, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori europeni din Evul Mediu. Ambasadorul a reliefat faptul că, la baza operelor literare occidentale, este și creația marelui Dante, care prin pledoaria sa pentru integritatea teritorială a Italiei, a vorbit lumii încă de atunci, despre ”ideea europeană”.
Data inaugurării: 30 noiembrie 2015
Sala: 408 bloc I