Skip to main content

În data de 28 iunie 2022, Rectorul Universității Libere Internaționale din Moldova, Ilian Galben, dr. conf.univ, a avut o întrevedere cu reprezentanții instituțiilor/companiilor partenere ULIM, implicate în implementarea învățământului superior dual, în cadrul proiectului ERASMUS + „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA”, numărul de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP.

cropped-cov2222.png

 

Scopul întrevederii a constat în semnarea Acordului de Colaborare în Învăţământul Dual între ULIM, în persoana dlui Rector, Ilian Galben, și Centrul de Caritate pentru Refugiați, în persoana dlui Ahmad Djavid Paknehad, Director, dar și încheierea Acordului de Colaborare în Învăţământul Dual cu un alt partener strategic a Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism (FRȘPJ), Centrul de Informare și Documentare NATO, reprezentat de Directorul Executiv, Dna Elena Mârzac.

Prorectorul pentru Relații Internaționale ULIM, Ciumacenco Valentina, în calitate de coordonator instituțional a venit în debutul ședinței cu o descriere succintă a realizărilor înregistrate de la lansarea proiectului. S-au trecut în revistă activitățile realizate în cadrul proiectului, vizitele de studiu întreprinse la universitățile europene în vederea preluării bunelor practici și a modelului de instruire identificat pentru implementarea învățământului dual (60 % din numărul total de ore de studiu vor fi realizate la universitate, 40 % la instituțiile/companiile partenere ULIM).

Decanul FRȘPJ, Viorica Țîcu a vorbit despre importanța proiectului pentru mediul academic și mediul de afacere și a mulțumit reprezentanților companiilor de profil pentru susținerea și deschiderea față de această inițiativă promițătoare.

Partenerii prezenți la eveniment au salutat inițiativa de a consolida colaborarea cu Facultatea  Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism în vederea  implementării învățământul dual pentru programul de master “Diplomație, Securitate, Business și Comunicare”,  care va fi pilotat începând cu 1 septembrie 2022,  susținând  că, anume  integrarea învățământului superior dual în Moldova va contribui la îmbunătățirea  capacității de muncă,  sporirea compatibilității între cerințele lumii profesionale și formarea inițială a studenților.

În contextul aceluiași parteneriat, ziua de 29 iunie a fost consemnată prin semnarea  acordului de colaborare cu Centrul Pro-Marshall din Republica Moldova, în persoana dnei Director, Tatiana Busuncian și cu Natalia Spînu, directoarea Institutului European de Studii Politice din Moldova.

Parteneriatul presupune organizarea şi realizarea procesului de formare profesională a specialiştilor prin învăţământ dual, în vederea asigurării unui proces de învăţare de calitate prin muncă, prin implicarea părţilor în procesul de planificare, implementare şi monitorizare a efectelor învăţământului dual conform cadrului instituţional stabilit.

434 Comments

Leave a Reply