Skip to main content

Echipa de lucru de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, implicată în cadrul proiectului COOPERA, împreună cu universitățile partenere din Moldova, Ucraina şi Bulgaria au participat în cadrul vizitei de studiu online, organizate de Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg, Germania. Vizita de studiu a fost realizată în cadrul proiectului COOPERA – Integrating Dual Higher Education in Moldova and Ukraine (număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP) și a avut loc pe data de 28 ianuarie 2022.

Coordonatorul instituțional, Valentina Ciumacenco și ceilalți membri ai echipei ULIM de implementare a proiectului au participat la eveniment.

cropped-cov2222.png

Această vizită de documentare a fost dedicată schimbului de cunoștințe și experiențe în domeniul sistemului de învățământ dual, fiind axată pe următoarele subiecte: educaţia duală la Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg, experiența duală din punct de vedere a partenerilor de afaceri  şi a studenţilor; cooperarea eficientă între universitate, companie şi student; beneficiile învăţământului dual; planurile de studii privind învăţământul dual.

Prof. Weislämle și Prof. Dr. Fehlner au  vorbit despre Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg și despre experiența acesteia în implementare a învățământului dual. Atelierele de lucru au decurs într-un mod interactiv şi au fost urmate de sesiuni întrebări – răspunsuri.

Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg (Duale Hochschule Baden-Württemberg / DHBW ) este una dintre cele mai mari instituții de învățământ superior din statul federal german Baden-Wuerttemberg şi are aproximativ 34.000 de studenți, peste 9.000 de companii partenere și peste 145.000 de absolvenți.

Sediul oficial al universității este la Stuttgart. Bazată pe sistemul universitar de stat din SUA, structura organizațională a DHBW este unică în Germania, deoarece cuprinde atât nivelul central (sediul DHBW), cât și cel local (locațiile și campusurile DHBW). În cele nouă locații și trei campusuri, universitatea oferă o gamă largă de programe de studii universitare în domeniul afacerilor, ingineriei și asistenței sociale. Toate programele de studii sunt acreditate atât la nivel național, cât și internațional, sunt considerate programe de studii intensive și sunt constituite din 210 credite ECTS. În plus, DHBW oferă programe postuniversitare cu pregătire integrată la locul de muncă.

Învățământul dual implementat la Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg  reprezintă o adevărată combinație între studiile academice și formare la locul de muncă. În cadrul acestei institu ţii de învăţământ superior, studenții  merg 3 luni la studii academice intensive la universitate, după care urmează 3 luni de practică la una dintre companiile partenere. Astfel, pe parcursul celor 6 semestre de studii, studentul petrece 50% din timp la universitate și obține 150 credite, și 50% din timp se află la practică în cadrul companiei și obține 60 credite. Circa 85-95% din absolvenți sunt încadrați în câmpul muncii, iar rata de abandon a studiilor este foarte mică, aproximativ 10%. Câteva din motivele, care stau la baza acestor reușite frumoase constituie stagiile de practică, ce le permite studenților să înțeleagă mai bine viitoarea profesie, să obțină competențele, abilitățile şi cunoștințele necesare încă de pe băncile universității.

Învățământul dual are o mulțime de beneficii, pentru studenţi şi companii. Tineri sunt ghidați  de profesori competenți la universitate, dar şi la companii; au posibilitatea de a-şi testa capacitățile în cariera aleasă; le oferă autonomie financiară, dar şi experiența necesară pentru viitorul loc de muncă. Companiile au posibilitatea de a selecta studenții, de a observa capacitățile şi evoluția stagiarilor, pe lângă aceasta are loc socializarea corporativă a tinerei generații de angajați calificați, Astfel, 80% de studenți semnează contractele de muncă înainte de absolvire.

Subiectele abordate în timpul vizitei online sunt deosebit de importante pentru ULIM, care va implementa sistemul de învățământ dual la programul de master “Diplomație, Securitate, Business și Comunicare”, Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism.

Pentru mai multe detalii despre proiect, va îndemnăm să accesați pagina oficială a proiectului:  https://coopera-project.ase.md/  pagina web instituțională a proiectului COOPERA: http://cci.ulim.md/coopera-ulim/

2 Comments

  • When we suspect that our wife or husband has betrayed the marriage, but there is no direct evidence, or we want to worry about the safety of our children, monitoring their mobile phones is also a good solution, usually allowing you to obtain more important information.

  • How to recover deleted mobile text messages? There is no recycle bin for text messages, so how to restore text messages after deleting them?

Leave a Reply