Skip to main content

Miercuri, 27 ianuarie 2010, a avut loc ceremonia de inaugurare a Aulei Lituania (aula 303, bloc IV) la ULIM prezidată de către oaspetele de onoare Dl. Andrius Kubilius, prim-ministru Republicii Lituania şi Excelenţa Sa, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania la Chişinău, Violeta Motulaitė.Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Ambasada Lituaniei la Chişinău, care va gestiona o aulă din incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.  Sala Lituania, denumită de acum în colo, va reprezenta un colţ de spiritualitate, cultură şi tradiţii ale poporului lituanian. Ambasada, va putea folosi spaţiul respectiv necondiţionat pentru desfăşurarea  evenimentelor proprii.  Sala Lituania se afla la etajul 3, blocul IV de studii.

Andrei Galben, rectorul ULIM, a declarat la ceremonia de deschidere, ca inaugurarea acestei săli face parte dintr-un sir de manifestări iniţiate de Senatul ULIM întru promovarea imaginii ULIM-ui si a RM peste hotarele ţării pe linia relaţiilor internaţionale în aspect  academic şi universitar.  În următorii doi ani  toate ţările cu care RM are relaţii diplomatice vor avea câte o astfel de aula.  În total,  numărul acestora se  preconizează a fi de 128.

Rectorul a mai adăugat ca, chiar dacă aceste aule devin proprietate ale ambasadelor sau altor instituţii, ele nu vor fi scoase din circuitul academic,  ci vor fi utilizate în continuare în procesul de studii. În acest fel, tineretul studios va cunoaşte  mai îndeaproape cultura, tradiţiile şi modul de trai al unei sau altei tari. Graţie acestui fapt, se tinde ca ULIM să devina, nu doar prin forma, dar si prin continut o institutie cu adevarat internationala, a spus Andrei Galben.

Ceremonia de inaugurare a Aulei Lituania a continuat cu o prelegere ţinută de către E.S Violeta Motulaitė în faţa studenţilor şi profesorilor ULIM cu tema: “20 de ani de independenţă recăpătată”. În discursul său, Excelenţa Sa, s-a referit la experienţa Lituaniei ca ţară membră a Uniunii Europene, accentuând că: „Moldova a fost, este şi va fi o ţară europeană. Şi sunt sigur că la un anumit moment RM va fi o ţară membră a UE. Acesta este nu doar scopul guvernului RM, dar şi scopul guvernului nostru”.

Vezi AICI discursul Prim-ministrului Republicii  Lituania Andrius Kubilius în Chișinau, la inaugurarea aulei Lituania. 

Aula Lituania, renovată în ianuarie 2017 în baza proiectului ”Moldova and Lithuania: Promotion of cooperation of academic community”​

Data inaugurării: 27 ianuarie 2010
Sala:303 bloc 4