Skip to main content

La data de 7 septembrie curent, în incinta universității a avut loc lecția publică pe tema „День языков народа Казахстана”. Ca speaker și invitat de onoare în fața studenților de la Facultatea de Litere a conferențiat diplomatul Rustem Jamankulov, Consilier în cadrul Ambasadei Republicii Kazahstan în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Kazahstan în Republica Moldova în contextul marcării a 150 de ani de la naștere a iluministului și cărturarului kazah Akhmet Baitursynov (în limba kazahă: Akhmet Baitursynuly, 1872-1937).

Un scriitor, profesor și lingvist strălucit – Akhmet Baitursynov a fost unul dintre fondatorii lingvisticii kazahe și ai criticii literare, a dezvoltat bazele lingvisticii kazahe, terminologia științifică pentru a defini gramatica și a reformat scrierea kazahă bazată pe alfabetul arab. În Kazahstan este venerat ca „Ұlt ustazy” („Învățător al națiunii”).

Cu acest prilej, prorectorul pentru relații internaționale, Valentina Ciumacenco, a deschis evenimentul cu un mesaj de salut, subliniind importanța acestei sărbători și a exprimat mulțumiri Ambasadei pentru colaborare și identificarea perspectivelor de dinamizare a dialogului bilateral pe dimensiunea academică, în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în special pentru valorificarea potențialului de cooperare în domeniul educational, științific și cultural.

Domnul R. Jamankulov a vorbit studenților  despre importanța valorilor naționale care constituie nucleul vieții spirituale a societății.

La data de 05 septembrie, Republica Kazahstan sărbătorește în mod tradițional „Ziua Limbilor Poporului din Kazahstan”. Scopul sărbătorii este de a păstra integritatea poporului multinațional din Republica Kazahstan, de a dezvolta și de a răspândi limba kazahă, de a educa tânăra generație în spiritul respectului pentru cultura și tradițiile nu numai pentru poporul lor, ci și pentru toți cei care locuiesc în vastă întindere a țării.

În prezent, țara găzduiește 130 de grupuri etnice și are un organism consultativ care funcționează cu succes în ceea ce privește armonizarea relațiilor interetnice – Adunarea Poporului din Kazahstan.

La finele evenimentului studenții au adresat întrebări și exprimat mulțumiri invitatului pentru timpul acordat și pentru deschiderea de a relata publicului despre semnificația acestei sărbători,  dar și despre cultura și istoria poporului kazah.

2 Comments

  • Cuando olvide la contraseña para bloquear la pantalla, si no ingresa la contraseña correcta, será difícil desbloquear y obtener acceso. Si descubre que su novio / novia sospecha, es posible que haya pensado en piratear su teléfono Samsung para obtener más pruebas. Aquí, le proporcionaremos la mejor solución sobre cómo descifrar la contraseña de un teléfono móvil Samsung.

  • MyCellSpy es una poderosa aplicación para el monitoreo remoto en tiempo real de teléfonos Android.

Leave a Reply