Skip to main content
Women in Cyber Forum: Empower, Connect, Innovate.
Eveniment cu şi despre femei. Se zice că povestea cuiva inspiră pe altcineva. Aşa a fost şi în cazul celor aproape 80 de doamne și domnișoare care şi-au dat întâlnire în cadrul Forumului „Women in Cyber: Empower, Connect, Innovate”, desfăşurat în 17 noiembrie 2023, inițiativă menită să promoveze diversitatea și împuternicirea femeilor în securitate cibernetică, a reunit experte naționale și internaționale din domeniul securității cibernetice, siguranță națională, cercetare științifică și învățământ superior militar și civil cu scopul creării unei comunități globale care să sublinieze rolul femeilor care activează în diferite sectoare ale securității cibernetice, de la analiza amenințărilor și securitatea rețelei până la dezvoltarea politicilor și criminalistica digitală.
Reuniunea a debutat cu un discurs susținut dna. Natalia SPÎNU, Director IESPM, care a accentuat faptul că Forumul Women in Cyber: Empower, Connect, Innovate, reprezintă parte a Programului de Mentorat „Women in Cyber”, inițiativă dedicată promovării, susținerii și afirmării femeilor în domeniul securității cibernetice.
Cu mesaje de salut în fața participantelor au venit dna Maaike KEIZER, Ambasador adjunct, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Marina MOROZOVA, deputată, Vicepreședintă a Comitetului Permanent „Economie, Buget și Finanțe”, și Asociația Femeilor, Parlamentul Republicii Moldova Valentina CIUMACENCO, dr., conf. univ., Prorector pentru Relații Internaționale, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, dna. Epp MAATEN, Team Leader, Proiectul UE de Asistență rapidă pentru securitatea cibernetică în Republica Moldova, implementat de Academia de e-Guvernare din Estonia.
Cu un accent deosebit privind susținerea femeilor în cyber securitate, Excelența Sa Maaike KEIZER, Ambasador adjunct a Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, a oferit încredere și susținere participantelor, menționând despre importanța implicării femeilor în domeniul securității cibernetice, și cât de mari valențe poate avea acest lucru în crearea unui ecosistem al securității cibernetice mai divers și mai inclusiv.
,,Vocea femeilor din Republica Moldova este puternică și este auzită. În Parlament avem 40% de deputate, iar fiecare a cincea primărie din țara noastră este condusă de o femeie. Prin solidaritatea și angajamentul comun al femeilor poate fi construită o societate mai rezilientă și mai echitabilă în aceste vremuri dificile. Le vom depăși doar sprijinindu-ne reciproc, unindu-ne eforturile, femeile și bărbații”, a declarat dna Marina Morozova în cadrul festivității de deschidere.
În cuvântul său de salut, dna Dominika STOJANOSKA, reprezentată de țără UN Women Moldova a confirmat o dată în plus dedicația guvernului în a contribui la abilitarea femeilor și oferirea șanselor egale pentru acestea. „Suntem dedicați sprijinirii femeilor aflate in orice funcție de conducere, femeilor ce sunt antreprenori, proprietari de afaceri, lideri de ONG-uri, manageri de corporaţii, precum si oricăror femei ambițioase ce doresc să îşi crească, să se promoveze, să-și mărească rețeaua și să progreseze, inspirându-se de la alte femei de succes din cele mai diverse domenii, inclusiv domeniul securității cibernetice.
„Am venit să le spun povestea mea şi, dacă ea le va inspira, le va motiva pe multe dintre ele, o să mă bucur. Fiecare îşi va scoate din ea ceea ce o să i se pară important. Emoţia este până la urmă cel mai important lucru pe care îl putem transmite de la unul la altul”, a menționat Carina TARLEV, Information Security Engineer, Endava.
În calitate de speaker, Camille deWalder, MA, PMP, International Security, Technical Assistance, Washington, District of Columbia, a reiterat importanța creării unor sisteme de securitate robuste, adaptabile și inclusive, subliniind rolul crucial pe care femeile îl joacă în acest sector. „Este clar că avem nevoie de mai multe voci și perspective diverse pentru a face față amenințărilor cibernetice în continuă evoluție și pentru a construi soluții inovatoare și eficiente”, a subliniat dna Camille deWalder.
Svetlana ANDRIES, reprezentantă UN WOMEN Moldova, a subliniat că misiunea Organizației Națiunilor Unite este de a susține drepturile omului și egalitatea de gen.
Cristina SUCNER, Integration and System Engineer, Orange Moldova a oferit încredere și susținere participantelor, menționând că – ,,Nimic nu este ușor, prin multe etape deja ne construim un drum de succes, asta au demonstrat și dorința participantelor programului de mentorat. Disciplina, acțiunea sunt fundamentele esențiale pentru asimilare și creștere personală, profesională. Sunt alături de voi fiindcă îmi pasă. Mult succes în continuare!”, a subliniat dna Sucner.
Dornice de a cunoaşte, de a fi motivate, invitatele prezente la eveniment au discutat un șir de subiecte relevante pentru a inspira pe femei în a excela în domeniul securității cibernetice, să continue să facă față provocărilor securității cibernetice și să creeze impulsul necesar pentru a crea un spațiu de apartenență pentru alte femei în acest domeniu extrem de important.
Aducem mulțumiri partenerilor noștri E-Governance Academy, EU Rapid Assistance și Unite și Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Moldova, pentru asistența necesară în buna desfășurare a evenimentului.
Ne exprimăm gratitudinea pentru partenerii noștri Asociaţia Femeilor din Armata Naţională, Asociația Femeilor din Poliție pentru asistența necesară în buna desfășurare a evenimentului.
Sincere mulțumiri tuturor participantelor pentru dăruire și implicare! Împreună, prin colaborare și susținere vom contribui la incluziunea, diversitatea și egalitatea de gen în sectorul securității cibernetice!