Skip to main content
Programul Fulbright Specialist oferă universităților posibilitatea de a invita profesioniști din SUA în vederea diseminării experienței prin intermediul proiectelor inițiate de universități. Activitățile de proiect pot include: predare sau instruire; dezvoltarea curriculei sau a materialelor de predare, planificare instituțională, consolidarea capacităților facultății, administrației sau personalului; livrarea seminarelor sau cursurilor academice, precum și evaluarea programelor de studii și a instituțiilor.
În cadrul apelului Ambasadei SUA în Moldova, ULIM a depus solicitări de sprijin și a primit acordul pentru derularea unui proiect care va fi realizat cu suportul prof. Judithanne Scourfield McLauchlan de la Universitatea din Florida de Sud (USF), care se va afla timp de trei săptămâni la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, perioadă în care va împărtăși experiența sa cadrelor didactice și studenților ULIM ( https://drive.google.com/…/1L5rP5kC5eEVxr2vneeWVOuBP94n… ).
În context, astăzi, 14 septembrie 2023, o întâlnire de bun venit a avut profesorul american, alături de reprezentanți ai Ambasadei SUA la Chișinău, dl. Bradley McGuire, Ofițerul pentru diplomație publică, cu rectorul ULIM, conf. univ., dr. Ilian Galben, prorectorul pentru relații internaționale, Valentina Ciumacenco și Elena Prus, prorectorul pentru știință.
În mesajul său de salut Rectorul ULIM și-a exprimat plăcerea și admirația de a o revedea pe dna Judithanne Scourfield McLauchlan și a apreciat relațiile de parteneriat fructuos stabilite de mai mult de un deceniu între ULIM și Universitatea din Florida de Sud, care au debutat în 2010 cu găzduirea pentru prima data a Prof. Judithanne Scourfield McLauchlan în calitate de bursieră în cadrul programului Fulbright și au evoluat cu multe alte inițiative academice și proiecte de succes.
”Revenirea Dnei Judithanne Scourfield McLauchlan, justifică, în mod repetat, rolul programului Fulbright de a intensifica înțelegerea reciprocă prin schimburi culturale și educaționale și de a stabili relații de cooperare și prietenie de durată dintre instituții și participanți”, a subliniat prorectorul pentru relații internaționale ULIM, Valentina Ciumacenco, dr.conf.univ.
În context, a fost reliefat succesul proiectului comun de cercetare juridică comparativă ”Libertățile civile în SUA și în Europa: o comparație a cazurilor soluționate de SCOTUS și CEDO”, derulat online în anul universitar 2022-2023, sub coordonarea Prof. Judithanne Scourfield McLauchlan. Astfel, studenții ULIM și USF au avut posibilitatea de a împărtăși rezultatele cercetării comune în cadrul mai multe evenimente: Conferința Asociației de Științe Politice din Florida, Simpozionul științific studențesc al Universității din Florida de Sud și Simpozionul Științific Internațional Studențesc, cu genericul „Creating Classrooms and Communities for Global Awareness” organizat la 20 aprilie 2023 în cadrul ULIM, în parteneriat cu Universitatea din Florida de Sud.
Reprezentantul Ambasadei, la rândul său, a apreciat înalt cooperarea bilaterală și a mulțumit conducerii ULIM pentru parteneriatul eficient și a punctat elementele programului de activitate care urmează a fi implementat în ULIM de către bursieră, în perspectiva consolidării relațiilor de colaborare reciproc avantajoasă.
Prof. Judithanne S. McLauchlan le-a mulțimit gazdelor ULIM pentru primirea cordială și bucuria de a se întoarce în Republica Moldova în vederea transferului de cunoștințe și dezvoltarea competențelor prin proiectele aprobate de Departamentul de Stat al SUA.
ai multe detalii despre experiența vastă a prof. Judithanne S. McLauchlan, dar și despre proiectele comune realizate dintre ULIM și USF, a se consulta: https://www.usf.edu/…/school…/people/jmclauchlan.aspx/