Skip to main content

În data de 29 septembrie 2022, Universitatea Liberă Internațională din Moldova a avut onoarea de a găzdui vizita de curtoazie a locțiitorului Asistentului Secretarului General NATO pe afaceri politice și politică de securitate, Javier Colomin, însoțit de Johannes Huisman, expert al Departamentului pentru Afaceri Politice si Politica de Securitate al NATO și Cristina Baleyste, șefa Oficiului de Legătură NATO în RM.

Înalții oaspeți au avut întrevedere cu echipa managerială, în componența Prorectorului pentru Relații Internaționale, Valentina Ciumacenco, Prorectorului pentru Proiecte, Elena Prus și Decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, Viorica Țîcu.

Subiectul discuțiilor l-au constituit  chestiuni de interes comun ce țin de domeniul academic și educațional, părțile exprimându-și dorinţa reciprocă de a iniția relații de colaborare bilaterală reciproc avantajoasă.

Reprezentanții ULIM au informat interlocutorii despre activitatea pe care o realizează instituția,  prioritățile acesteia, colaborarea pe care o desfășoară la nivel internațional, participarea în proiectele europene. S-a remarcat că  programele internaționale de susținere a învățământului superior prin finanțarea proiectelor axate pe educație, cercetare și formare profesională continuă, sporesc oportunitățile de aplicare la proiecte internaționale și facilitează realizarea priorităților strategice și obiectivelor strategiei de internaționalizare a ULIM.

Vizita oaspetelui a inclus și o prelegere publică intitulată „NATO după Summit-ul de la Madrid și cooperarea NATO-Moldova”, la care s-au întrunit profesorii și studenții de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism; Facultatea Litere și Facultatea Drept pentru a afla mai multe detalii despre alianța politico-militară NATO. Înaltul reprezentat s-a la cele 4 concluzii după summitul NATO  din  29-30 iunie de la Madrid ,  o întâlnire importantă la nivel înalt pentru viitorul organizaţiei, precum şi în contextul situaţiei tensionate de la graniţa flancului estic al NATO, generată de conflictul din Ucraina. De asemenea, evenimentul a beneficiat de o sesiune de întrebări-răspunsuri în  cadrul căreia studenții au profitat de posibilitatea de a cunoaște răspunsuri la întrebări chiar din prima sursă, prezentând curiozitate pentru relațiile Alianței cu diverși actori internaționali, gradul de cooperare dintre RM și NATO, valorile și principiile Alianței Nord-Atlantice, dar și pentru politica de apărare și securitatea euro-atlantică.

Conform informațiilor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, primele contacte ale țării noastre cu Alianța Nord-Atlantică au fost stabilite după declararea independenței RM, iar la 16 martie 1994, la Cartierul General NATO (Bruxelles), a avut loc prima întrevedere a Președintelui RM cu Secretarul General NATO, urmată de semnarea Documentului-cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”.

645 Comments

Leave a Reply