Skip to main content
Țîcu Aurel, student la Facultatea Drept ULIM, are oportunitatea de a participa la programul Erasmus+ în Pozega, Croația, unde își împărtășește primele impresii și experiențe remarcabile.
“Chiar dacă abia sunt la mijlocul schimbului de experiență, am reușit să cunosc oameni minunați, care m-au primit ca și unul de-al lor. Consider că orașul Pozega îmi reprezintă caracterul într-un mod sau altul, deoarece se află într-un tandem cu temperamentul meu. E liniștit și prietenos, cu o temperatură stabilă, care îți permite să te bucuri de plimbări în aer liber, fie că e Februarie dimineața sau Aprilie seara.”
Aurel a evidențiat similitudinile surprinzătoare între orașul Pozega și Chișinău, ceea ce a contribuit la sentimentul de apropiere și familiaritate. “Chiar dacă arhitectura orașului diferă mult de cea de la Chișinău, oricum reușesc să găsesc multe similitudini în detalii și chiar câteodată simt că mai merg o stradă două și ajung pe străzile din Chișinău.”
Despre întâlnirea cu cultura croată, Aurel a remarcat surprinzătoarele asemănări cu cultura moldovenească. “Nu credeam că voi găsi asemănări între cultura Croată și cea Moldovenească, totuși când am început a face cunoștință cu ei, am înțeles că dacă cunoști limba română și rusă, deseori poți înțelege frazele lor. Bucătăria lor este similară, iar sportul reprezintă o altă legătură între noi și ei.”
Aurel exprimă recunoștință pentru ospitalitatea și deschiderea comunității locale. “Sunt mulțumit de oamenii din jur, alături de ei nu mă simt departe de casă, îi simt pe ei aproape de sufletul nostru moldovenesc, la fel de sinceri, primitori și entuziasmați de vizitatori. Mă invită la toate evenimentele din apropiere, fie că e un meci de fotbal, hiking sau un simplu frigărui, vedem în continuare ce evenimente mă așteaptă. “
Aceste impresii inițiale evidențiază importanța și beneficiile mobilității academice în cadrul programului Erasmus+, subliniind valorile comune și legăturile interculturale ce se pot dezvolta într-un mediu academic internațional.