Skip to main content
ULIM – Universitatea Liberă Internaţională din Moldova a avut onoarea de a găzdui un eveniment deosebit în cadrul Programului Zilelor Francofoniei. În data de 25 martie, a avut loc lansarea albumului fotografic intitulat „PRUT ȘI NISTRU, RÂURI CARE LEAGĂ MALURI. DE LA UN RÂU MOLDAV LA ALTUL”, realizat de artista franceză Véronique Popinet. Evenimentul a fost marcat de prezența Ambasadorului Franței în Republica Moldova, S. E. Graham PAUL și a numeroși invitați de seamă.
 
Albumul fotografic, publicat la Editura “Cartier” în 2024, reprezintă o explorare captivantă a legăturilor dintre râurile Prut și Nistru și comunitățile riverane. Textele din album sunt semnate de Christian Daudel, Consul onorific al regiunii Auvergne Rhône Alpes (Franța), cu traducerea în limba română realizată de Ion Guțu, iar prefața este semnată de Elena Prus. Această lucrare este o îmbinare armonioasă între imagini remarcabile și texte evocatoare, ilustrând frumusețea și diversitatea peisajelor naturale și culturale din regiunea Prut-Nistru.
 
Ambasadorul Franței în RM, S. E. Graham PAUL, a avut o întâlnire prealabilă cu conducerea ULIM, unde s-a discutat despre colaborarea în domeniul academic și cultural între Franța și Republica Moldova. În cadrul evenimentului de lansare, Ambasadorul a subliniat importanța promovării diversității culturale și a colaborării între instituțiile de învățământ superior din cele două țări.
 
Evenimentul a fost moderat de către prof. univ. dr. hab. Elena Prus, Prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale ULIM, iar lista personalităților marcante din mediul academic și cultural, care s-au expus asupra volumului lansat, i-a inclus pe: S. E. Graham PAUL, Ambasadorul Franței în RM, Ivan Țurcanu, Șef secția Analitico-informațională, Biroul politici de Reintegrare din cadrul Guvernului RM, Maria Neagu, Atașat pentru Cooperare din cadrul Ambasada Frantei In Moldova și Gheorghe Erizanu, Director al Editura Cartier.
 
Analize și comentarii au fost prezentate de către dr. conf. univ. Victor Untilă, Director al ICFI, ULIM și dr. conf. univ. Carolina Dodu-Savca, reprezentant al Universității “Dunărea de Jos”, Galați, România. Evenimentul a fost coorganizat în parteneriat cu Ambasada Franței în RM și al Editurii “Cartier”, reprezentând un moment deosebit de întâlnire și dialog între personalități importante din diverse domenii, cu un interes comun pentru promovarea culturii și a cooperării internaționale.
 
Această lansare a albumului fotografic al artistei Véronique Popinet reprezintă un pas important în consolidarea legăturilor culturale și academice între Franța și Republica Moldova și marchează o contribuție valoroasă la celebrarea Zilelor Francofoniei.